Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Česko kvůli epidemii ruší akce nad 100 lidí a zavírá školy

Ilustrační foto • Autor: ČTK
Ilustrační foto • Autor: ČTK

Stát kvůli koronaviru od úterních 18 hodin zakázal akce nad 100 účastníků a od středy zrušil výuku na všech školách v Česku s výjimkou mateřských škol. Opatření, která platí do odvolání, Bezpečnostní rada státu přijala s ohledem na vývoj šíření nemoci v Evropě. Odůvodnila je i tím, že také v ČR se nákaza zřejmě začíná šířit v komunitě. V pondělí testy odhalily prvního pacienta, u kterého není znám zdroj infekce. V Česku je nyní 41 lidí nakažených. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) bude vláda situaci průběžně vyhodnocovat. Na hlídání malých dětí si mohou rodiče vzít podle Vojtěcha ošetřovné, jde totiž o mimořádné opatření. Nemyslí si ale, že by se to týkalo mnoha rodin.

Při porušení mimořádných opatření hrozí pokuta až tři miliony korun. Zákaz se týká veřejných i soukromých divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí s účastí přesahující ve stejný čas 100 lidí. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se naopak nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů. Stát zatím neuvažuje ani o tom, že by byly zavírány restaurace či nákupní centra. Opoziční politici se zavedenými opatřeními vlády souhlasí, považují je za rozumná.  Kvůli šíření nákazy chce stát ale koupit 100 000 testů na koronavirus, které mají odhalit infekci do 29 minut. Ministerstvo zdravotnictví se zároveň rozhodlo rozšířit síť testujících laboratoří. S každým dalším opatřením proti nákaze se zároveň podle analytiků stupňuje negativní dopad na českou ekonomiku. Pokud se opatření protáhnou na několik měsíců, lidé omezí pracovní aktivitu a nákupy, firmy sníží výrobu a investice, může být dopad na růst české ekonomiky v řádu vyšších desetin procenta.

Studie: Virus se šíří až na 4,5 metru a drží se ve zduchu

Nový typ koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19, se může přenášet na vzdálenost až 4,5 metru a ve vzduchu může setrvávat i 30 minut. Uvádějí to čínští vládní epidemiologové ve studii, o níž informoval hongkongský list South China Morning Post. Server CNBC pak uvedl, že průměrná inkubační doba nemoci COVID-19 je pět dnů. Do 12 dnů se příznaky choroby projeví u 97,5 procenta nakažených. Doposud úřady radily dodržovat mezi lidmi odstup jeden až dva metry, aby se zabránilo přenosu koronaviru. Toto doporučení by se podle autorů čínské studie mělo nyní přehodnotit. Vzhledem k dlouhé době, po kterou nový koronavirus zůstává ve vzduchu, čínští experti rovněž doporučují, aby lidé nosili ochranné roušky.  Virus navíc může ulpívat i na povrchu předmětů, kam dopadnou kapénky nakažených. Doba, po kterou se koronavirus na předmětech udrží, záleží na teplotě a typu povrchu. Například při teplotě 37 stupňů Celsia může přežít na materiálech jako sklo, látka, kov, plast či papír dva až tři dny.

Autoři studie vycházeli z konkrétního případu, kdy v nejhůře postižené Číně 22. ledna nastoupil do dálkového autobusu plného cestujících pasažér nakažený koronavirem; ž se v době cesty necítil dobře a neměl během čtyřhodinové jízdy na obličeji ochrannou roušku - stejně jako většina dalších lidí. Ostatních cestujících se nicméně nakažený nedotýkal ani se s nimi nebavil. Než vystoupil v dalším městě, stihl nakazit sedm pasažérů. Mezi nimi přitom nebyli jen ti, kteří se nacházeli v blízkosti přenašeče, ale také několik osob sedících o šest řad dál. Podle studie navíc koronavirus setrval ve vzduchu i poté, co přenašeč a lidi, které nakazil, autobus opustili.

V USA začal soud s hackerem Nikulinem, kterého za moře vydala ČR

Jevgenij Nikulin • Autor: facebook
Jevgenij Nikulin • Autor: facebook

Výběrem členů poroty začal v pondělí v kalifornském San Francisku proces s Rusem Jevgenijem Nikulinem, obžalovaným z hackerských útoků. Toho vydalo do USA předloni Česko po zadržení v jednom z pražských hotelů. Podle amerických vyšetřovatelů Nikulin napadl sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Je obviněn z toho, že ze sítě LinkedIn ukradl data z více než 167 milionů účtů. U kalifornského federálního soudu je Nikulin obžalován z počítačového útoku, krádeže a spiknutí, za což mu hrozí až 30 let vězení. Obžaloba se bude snažit prokázat, že souzený získal hesla uživatelů sítí s úmyslem ukradené informace buď prodat, nebo je využít k neoprávněnému přístupu k dalším počítačům a účtům.

Americká média spekulovala, že Nikulin mohl být napojený na petrohradskou Agenturu pro výzkum internetu. Ta je považována za prodlouženou ruku ruské vlády a je spojována s politickou reklamou zadávanou z Ruska před prezidentskými volbami, které se ve Spojených státech konaly na podzim 2016. Podle obhájce obžaloba navrhla Nikulinovi, aby přiznal vinu, přičemž „návrhy ohledně možného trestu byly velmi dobré“, ale Nikulin trvá na tom, že je nevinen. Průběh soudu a délku soudu může poznamenat koronavirus: přímo v sále je specialista na infekční onemocnění a kvůli epidemii je prováděna velmi přísná kontrola.

Je třeba aktualizovat migrační dohodu, říká turecký ministr zahraničí

Recep Tayyip Erdogan  • Autor: REUTERS
Recep Tayyip Erdogan • Autor: REUTERS

Podle šéfa turecké diplomacie Mevlüta Çavuşogla je třeba aktualizovat migrační dohodu mezi Tureckem a EU, která platí od roku 2016 a reaguje na vývoj v Sýrii. Novou dohodu by chtěl s EU dojednat do 26. března, pak by ji evropští lídři dostali na stůl na summitu, který začíná o den později. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se kvůli aktuálním nepokojům na řecko-turecké hranici sešel v pondělí v Bruselu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von den Leyen a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Unijní představitelé po schůzi řekli, že migrační dohoda zatím zůstává v platnosti. Erdogan se ale na tiskové konferenci neobjevil, v úterý pak prohlásil, že unijní lídři připustili, že Turecko plnilo své povinnosti vyplývající z dohody, ale EU postupovala v plnění slibů pomalu.

Ankara podle prezidenta zatím neuvažuje o opětovném uzavření hranic dál do Evropy. Je načase, aby hranici otevřelo Řecko, zdůraznil Erdogan. Na základě migrační dohody z roku 2016 má Turecko bránit migrantům v cestě do Evropy výměnou za finanční pomoc z Bruselu, příslib bezvízového styku pro Turky a obnovení jednání o vstupu Turecka do EU. Plnění dohody ze strany EU, především v oblasti finanční pomoci, ale Erdogan považuje za nedostatečné. Turecko přijalo už asi 3,6 milionu běženců ze Sýrie. V úterý na řecko-turecké hranici panoval „napjatý klid“. Migranti se hraniční plot či hraniční řeku pokoušejí překonat jen ojediněle. Relativního klidu Řekové využívají k tomu, aby opravili poškozený plot u přechodu Pazarkule/Kastanies.

Obhájci žádají pro Weinsteina jen pět let kvůli zdraví

Harvey Weinstein u soudu v New Yorku • Autor: Getty Images
Harvey Weinstein u soudu v New Yorku • Autor: Getty Images

Obhájci filmového producenta Harveyho Weinsteina zaslali dopis soudci newyorského soudu, ve kterém ho žádají o vynesení mírného trestu s ohledem na zdraví klienta. Soud uznal v únoru Weinsteina vinným ze sexuálního napadení a znásilnění, za což mu hrozí 29 let vězení. Sedmašedesátiletý Weinstein má za sebou operaci srdce a obhájci tak žádají pouze pětileté vězení. O výši trestu se má rozhodnout ve středu. Weinsteinova kauza je od začátku ostře sledovaným tématem. Verdikt o jeho vině je považován za klíčové rozhodnutí, jež bude mít dopad i na atmosféru ve společnosti a hnutí Me Too; to odstartovalo v roce 2017 obvinění ze sexuálních deliktů spáchaných právě Weinsteinem.

Únorové rozhodnutí se přitom týká jen dvou z mnoha případů, a to napadení asistentky produkce Mimi Haleyi a znásilnění Jessiky Mann, která se chtěla stát herečkou. Případy se staly v letech 2006 a 2013. Weinstein se po vynesení rozhodnutí o vině podrobil zákroku, při němž mu byla odstraněna krevní sraženina, a pak se musel vrátit do newyorské věznice na Rikers Island.

Led Zeppelin podle soudu neukradli melodii Stairway to Heaven

Rocková kapela Led Zeppelin neukradla hlavní melodii svého hitu Stairway to Heaven ze skladby Taurus od skupiny Spirit. Rozhodl o tom odvolací soud v San Francisku, a potvrdil tak rozhodnutí poroty z roku 2016. Zmocněnec zesnulého kytaristy skupiny Spirit Randyho Wolfa žalobu podal v roce 2015. Led Zeppelin podle něj melodii převzali poté, co obě kapely podnikly v letech 1968 a 1969 společné turné po Spojených státech. Skladba vyšla v roce 1971. Frontman Robert Plant a kytarista Jimmy Page tvrdí, že píseň složili v odlehlé chatě ve Walesu. Porota v roce 2016 rozhodla, že ačkoliv Plant s Pagem měli ke skladbě přístup, písně ve své podstatě shodné nejsou.

Porotci přitom skladbu Taurus neslyšeli, měli pouze notové zápisy skladeb: spor se totiž vedl o to, zda je podobná kompozice, nikoliv sama nahrávka. Z tohoto a dalších procesních důvodů Wolfův zmocněnec rozhodnutí poroty napadl a proces se tak opakoval. Soud nyní zvrátil dosud platné pravidlo, podle nějž se v podobných případech postupovalo. Dosud se mělo za to, že čím více se podaří prokázat, že měl umělec přístup k nahrávce ještě před vytvořením údajného plagiátu, tím menší je potřeba dokazovat podobnost skladeb. Podle soudu tento koncept přestává dávat smysl v době dostupnosti obrovského množství skladeb na portálu YoTube či na streamovacích platformách.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].