Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Češi, kteří přiletěli z Číny, jsou zdraví. Belgičan, který cestoval s nimi, je nakažen

Měření teploty v nemocnici ve Fu-čou, jihovýchodní Čína • Autor: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Pr
Měření teploty v nemocnici ve Fu-čou, jihovýchodní Čína • Autor: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Pr

Výsledky testů pěti českých občanů, které v noci na pondělí přivezl francouzský speciál z Číny, jsou negativní. Nikdo z nich není napaden koronavirem. V nemocnici na Bulovce nicméně dál zůstávají v karanténě. Agentura Reuters uvedla, že podle belgického zdravotního úřadu se z města Wu-Chan vrátil jeden nemocný občan Belgie. Spolu s osmi krajany ho v neděli vezl z Číny stejný speciál jako skupinu Čechů, Dánů, Nizozemců a Slováků.

Letadlo z Číny přistálo se všemi na jihu Francie, odtud odjeli do Bruselu. Tam se rozdělili – každý už do své země. Část letu tedy i čeští občané strávili s Belgičany, z nichž jeden byl napaden koronavirem. Zařadil se tak mezi dalších více než 20 tisíc lidí, kteří se od prosince nebezpečným virem nakazili. Kvůli koronaviru zatím zemřelo 427 lidí.

Syn Andreje Babiše je venku z kauzy Čapí hnízdo

Andrej Babiš mladší se svojí matkou • Autor: repro Seznam.cz
Andrej Babiš mladší se svojí matkou • Autor: repro Seznam.cz

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil trestní stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího v případu podivně a možná nezákonně přidělené dotace na stavbu premiérovy farmy Čapí hnízdo. Šaroch už vloni zastavil celé trestní stíhání v případu Čapí hnízdo s odůvodněním, že nešlo o trestný čin. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman byl však jiného názoru – případ vrátil k pokračování. Souhlasil ale nicméně tím, že stíhání už se nebude týkat premiérovy manželky Moniky a jeho dcery Adriany, švagra Martina Herodese a bývalého člena představenstva farmy Martina Nenadála.

Stíhán tak zůstává už jen premiér Babiš a jeho poradkyně Jana Mayerová. Syn Andrej byl z celého případu vyčleněn už dřív, protože se zdržuje ve Švýcarsku a nebylo snadné jej vyslechnout, zároveň má zdravotní problémy. Teď pro něj stíhání také končí – pokud rozhodnutí Jaroslava Šarocha nezvrátí nejvyšší státní zástupce.

Novým šéfem Senátu může být Miloš Vystrčil

Miloš Vystrčil na kongresu ODS • Autor: ČTK
Miloš Vystrčil na kongresu ODS • Autor: ČTK

Místo v čele Senátu po zesnulém Jaroslavu Kuberovi by mohl opět zaplnit nominant ODS. Občanští demokraté už do funkce předsedy horní komory nominovali svého kolegu ze senátorských lavic Miloše Vystrčila. Kromě klubu ODS už jeho nominaci podpořil i klub KDU-ČSL, ke zvolení je potřeba ještě osm hlasů z dalších klubů.

Stejný počet senátorů jako klub ODS má i klub Starostů, po volbách tak nebylo zcela jasné, který klub má – podle práva nejsilněji zastoupeného – nárok na obsazení křesla předsedy Senátu. Klub Starostů si zatím o místo šéfa horní komory neřekl. Strany se o tom začnou mezi sebou bavit v příštích dnech. Budoucí předseda Senátu povede horní komoru do letošních podzimních senátních voleb, po nich se v návaznosti na jejich výsledky vedení Senátu upraví.

EU kritizuje americký mírový plán pro Izrael

Josep Borrell • Autor: AP/ČTK, Mosa
Josep Borrell • Autor: AP/ČTK, Mosa

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v prohlášení odmítl v něm mírový plán pro Izrael, který minulý týden představil americký prezident Donald Trump. Ten počítá se vznikem nezávislého palestinského státu, ale Jeruzalém – o nějž se vede spor - považuje za nedělitelné území státu Izrael a počítá s anexí židovských osad na okupovaném území Západního Jordánu. „Aby byl nastolen spravedlivý a trvalý mír, je třeba rozhodnout o dosud nevyřešeném statusu prostřednictvím přímých jednání obou stran. To se týká zejména otázky hranic, statusu Jeruzaléma, bezpečnosti a uprchlíků,“ uvedl Borrell.

„Jsme zvláště znepokojeni vyjádřeními o možné anexi údolí Jordánu a dalších částí Západního břehu. V souladu s mezinárodním právem a příslušnými rezolucemi OSN EU neuznává svrchovanost Izraele nad územím okupovaným od roku 1967. Pokud budou uskutečněny kroky vedoucí k anexi, budou jistě zpochybněny,“ dodal. EU se jeho ústy rovněž ohradila proti ohlášenému záměru Spojených států, že jejich vláda bude v bojích opět používat pozemní miny. EU to označuje za naprosto nepřijatelné. „Prezident Trump svým rozhodnutím podkopává mezinárodní dohodu o zákazu min, která za dvě desetiletí zachránila desítky tisíc životů civilistů,“ praví se v prohlášení EU.

Vítr v Česku lámal stromy

Ilustrační foto • Autor: ČTK, Zavoral Libor
Ilustrační foto • Autor: ČTK, Zavoral Libor

Do Česka se po několika mimořádně teplých dnech vrátila zima. Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin asi 20 centimetrů sněhu. Podle meteorologů se sníh může objevit i v nižších polohách. Silničáři na severu Čech odklízeli z vozovek sníh, zatímco na jihu republiky komplikovaly dopravu popadané větve a stromy kvůli silnému větru. Vyvrácené stromy poškodily i dráty elektrického vedení, což odstřihlo od proudu zhruba 16 500 domácností. Největší problémy s elektřinou byly po ránu na jihu Čech, před polednem se přesunuly zejména na Břeclavsko. Ještě odpoledne zůstávalo bez dodávek elektřiny na 5000 domácností. V distribuční síti společnosti E.ON je to 3500 míst a u ČEZ 1500.

Nejstarší studna světa je u silnice D35

Archeologové, kteří pracovali na průzkumu před stavbou dálnice D35, nalezli unikátní poklad. Nyní potvrdili, že studna, kterou našli u Ostrova v Pardubickém kraji,  je nejstarší pravěkou dřevěnou strukturou na světě. Teď studnu konzervují odborníci a poté se objeví ve sbírkách Východočeského muzea v Pardubicích. Studna pochází z roku 5256 až 5255 před Kristem a je hluboká asi 140 centimetrů. Archeologové oceňují vyspělou technologii, jakou byla konstrukce postavena. „V rozích byly dřevěné kůly, které byly vydrážkované, a do těchto drážek se dávala opracovaná prkna. Podle dosavadních nálezů jsme si mysleli, že tato technika byla použita až někdy v době bronzové a později, například v době římské. Nyní už víme, že byla používána i tímto neolitickým lidem. Takže nejen stáří, ale i vyspělá technologie je velmi zajímavá až omračující. S tím nikdo nepočítal,“ uvedli.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].