Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Kurz se dohodl se zelenými na nové rakouské vládě

Sebastian Kurz  • Autor: AP, Matthias Schrader
Sebastian Kurz • Autor: AP, Matthias Schrader

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz je na nejlepší cestě vrátit se do premiérského křesla. První den roku 2020 se křesťansko-demokratický politik dohodl na koaliční spolupráci s šéfem rakouských zelených Wernerem Koglerem. Zatímco podle rakouského tisku se na Nový rok zrodil „experiment“, šéfové koaličních stran nešetřili velkými slovy.

Podle Kurze dohoda umožní „spojit to nejlepší z obou světů“ a spolupráce stran prý rovněž ukáže, že je možné zároveň „chránit klima i hranice“. Kogler pak řekl, že se zelení a lidovci shodli v míře, kterou si nikdo na počátku jednání nedokázal představit, a že z Rakouska se stane lídr v politice, která reaguje na změny klimatu. Pro zelené jde o vůbec první vládní angažmá.

Turisté prchají z Austrálie před požáry, úřady se připravují na evakuace místních

Požáry v Austrálii • Autor: ČTK/AP
Požáry v Austrálii • Autor: ČTK/AP

Austrálii dál sužují mimořádně ničivé požáry. Úřady východaustralského státu Nový Jižní Wales, jehož území oheň zejména zasáhl, vyhlásily stav ohrožení, který začne v pátek ráno tamního času a bude trvat minimálně týden. Mimořádný stav umožní tamní vládě nařídit nucenou evakuaci obyvatel, uzavírat silnice a „učinit jakákoliv jiná opatření k tomu, abychom uchránili naše obyvatele a jejich majetek“, jak řekla tamní premiérka Gladys Berejiklian.

Oblast byla prohlášena za „zónu bez turistů“ - tisíce zejména zahraničních návštěvníků, kteří tak ještě neučinili, tak musí stát bez odkladu opustit. Pryč odjíždějí i místní, podle BBC se jedná o nejmasivnější přesun lidí v dějinách státu. V sousedním státě Victoria uvízly podle odhadů asi čtyři tisícovky lidí, jejich evakuaci chystá armáda.

Od září, kdy požáry vypukly, zničily více než 1200 domů a zabily 18 lidí. Jen za tento týden se pohřešuje dalších sedmnáct lidí.

Papež se v novoročním projevu věnoval ženám

Papež František, ilustrační foto • Autor: REUTERS
Papež František, ilustrační foto • Autor: REUTERS

Hlava katolické církve se první den Nového roku věnovala při kázání v římské bazilice svatého Petra postavení žen ve společnosti. Papež František mimo jiné řekl, že přestože jsou „ženy pramenem života“, stále jsou „uráženy, bity, znásilňovány, nuceny k prostituci a k ničení života, který nosí v lůně.“

„Každé násilí způsobené ženě je profanací Boha, který se narodil z ženy. Z ženského těla vzešla lidstvu spása. Z toho, jak nakládáme se ženským tělem, je zřejmá úroveň našeho lidství,“ řekl František (jak jeho slova přeložil vatikánský informační portál Vatican News). Zmínil také nedostatek úcty k mateřství ve společnosti, která považuje za „jediný zajímavý růst je ten ekonomický“.  Co naopak nezmínil, byla skutečnost, že tyto „vrcholy tvorstva“ mají stále nerovné postavení také v církvi, jejíž stojí v čele.

Papež se na Nový rok rovněž omluvil za své chování během incidentu, který kamery zachytily na svatopetrském náměstí den před tím. Na krátkém záběru je vidět neznámou poutnici, jak Františka, který už je v ten okamžik na odchodu od lidí, prudce přitáhne k sobě tak, že ztratí rovnováhu. Papež se omluvil za svoji reakci, která následovala – když zjevně rozhořčený plácne ženu několikrát po ruce.

České silnice byly loni o něco méně vražedné

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

Konec roku přinesl tradiční morbidní statistiku o tom, kolik lidí za uplynulých dvanáct měsíců zemřelo na tuzemských silnicích. Za rok 2019 to bylo 550 lidí. Informace poskytl agentuře ČTK šéf dopravní policie Jiří Zlý, oficiální čísla policie představí 8. ledna.

V krátkodobém horizontu jde o mírné zlepšení – o patnáct lidí méně než rok před tím a snížily se také počty těžce zraněných. A v dlouhodobém kontextu pak zlepšení poměrně výrazné. Ještě před třinácti lety statistika výrazně překračovala tisícovku (1123 v roce 2007). Zatím nejméně pak lidé umírali v souvislosti s automobilismem v letech 2016 (545) a 2017 (502). Počet nehod naopak roste, loni se jich udály celkem 102 tisíce, tedy o téměř 3000 více než v roce 2018.

Vcelku velký podíl obětí tvoří chodci (91) a cyklisté (37), u chodců se tragická čísla rovněž o něco snížila (o 22).

V Ostravě vznikne stálé pietní místo připomínající oběti prosincové střelby

V ostravské nemocnici útočník zavraždil 6 lidí • Autor: ČTK
V ostravské nemocnici útočník zavraždil 6 lidí • Autor: ČTK

Fakultní nemocnice Ostrava, na jejíž půdě se počátkem prosince odehrála druhá nejmasovější střelba v dějinách ČR, událost připomene na stálém pamětním místě. Dvaačtyčicetiletý střelec, který trpěl psychickými problémy a později spáchal sebevraždu, začal pálit 10. prosince brzy ráno do pacientů čekajících v čekárně traumatologického oddělení. Sedm lidí zemřelo, další tři byli zraněni.

Okamžitě po tragédi lidé přicházeli před budovou polikliniky zapálit svíčku či položit květiny.

Nyní vedení nemocnice po dohodě s ostravským magistrátem rozhodlo zřídit na místě stálé pietní místo. Jak přesně bude vypadat, zatím není jasné.

Policii se po požáru pavilonu lidoopů v německém Krefeldu přihlásili možní viníci

Požár Zoo v Německu • Autor: twitter.com/SaschaStracks
Požár Zoo v Německu • Autor: twitter.com/SaschaStracks

Silvestrovské oslavy nedopadly šťastně pro zhruba třicet zvířat v ZOO v německém městě Krefeldu. Pavilon s orangutany, gorilami či různými druhy ptáků zřejmě vzplál poté, co se na něj sneslo několik „létajících“ lampionů. Ve čtvrtek se policii podle serveru Deutsche Welle sama přihlásila šedesátiletá žena a dvě její dospělé dcery s tím, že podobné lampiony vypouštěly, přestože to je v Německu zakázané. Podle policistů trojice opakovaně vyjádřila lítost nad smrtí zvířat i značnou materiální škodou, kterou zahrada utrpěla. Ženám hrozí pokuta nebo až pětileté vězení.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].