Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Šaroch: Důkazy v Čapím hnízdě nesvědčily o spáchání trestného činu

Jaroslav Šaroch • Autor: ČTK
Jaroslav Šaroch • Autor: ČTK

Důkazy v kauze Čapí hnízdo nesvědčily o spáchání trestného činu, řekl serveru iRozhlas.cz dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch, který zastavil stíhání všech obviněných včetně Andreje Babiše. Uvedl, že tlak ze strany veřejných funkcionářů nebo premiéra, který byl se svou rodinou součástí kauzy, prý necítil, ale zpočátku na něj byl vyvíjen mediální tlak. Obhajoba obviněných byla podle Šarocha intenzivní, nicméně standardní. Šaroch také serveru řekl, že je rád, že jeho rozhodnutí prošlo ve formě, v níž ho napsal. Vedoucí státní zástupce Martin Erazím v něm podle Šarocha nedělal žádné podstatné úpravy.

Erazím v pátek sdělil, že společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Právě pro ně přitom byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.  Na dotaz iRozhlasu, proč na tento fakt nepřišla policie předtím, než byli Babiš a další obviněni, Šaroch řekl, že „bylo potřeba procesním způsobem opatřit důkazy, které něco potvrzovaly, něco vyvracely, a na základě toho se to teprve mohlo udělat“. Řada právníků i médií nicméně namítá, že argumenty, kterými státní zastupitelství odůvodnilo zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo, jsou nepřesvědčivé a žádají jasnější vysvětlení. Policie Babiše obvinila v říjnu 2017 z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, letos v dubnu ho policisté navrhli obžalovat.

Zdražení ropy může podlomit světovou ekonomiku

Rafinérie po útoku • Autor: AP
Rafinérie po útoku • Autor: AP

Ceny ropy jsou po sobotních útocích na ropná zařízení v Saúdské Arábii nejvyšší za poslední čtyři měsíce. Severomořská ropa Brent na začátku pondělního obchodování skokově podražila o 19 procent na 71,95 dolarů za barel a americká lehká ropa WTI o 15 procent na 63,34 dolarů za barel. Následně mírně poklesly po oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že pro případ potřeby schválil uvolnění ropy ze strategických rezerv. Jemenští povstalci známí jako Húsíové ale v pondělí pohrozili, že zařízení saúdskoarabské státní ropné společnosti Saudi Aramco se mohou kdykoli stát terčem dalších útoků, popisuje situaci web ct24.cz.  Případné výrazné zdražení ropy by negativně zasáhlo světovou ekonomiku. Její růst v posledních měsících zpomaluje kvůli nejistotě vyvolané americko-čínskými obchodními válkami nebo hrozbou brexitu bez dohody.

„Jakýkoli útok na Saúdskou Arábii povede k otřesu na ropných trzích,“ prohlásila Bernadette Johnsonová z analytické společnosti Enverus. Případný dlouhodobý výpadek podle ní povede k velkému výkyvu cen, dokud se dodávky neobnoví. Saúdskoarabská ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ale z útoku obvinil Írán. Podle něj země „provedla bezprecedentní útok na světové energetické zdroje“. Zároveň pohrozil, že Spojené státy Teherán poženou k zodpovědnosti. Že útok přišel z Íránu či Iráku, nikoliv z Jemenu, řekl CCN i vysoce postavený činitel z americké vlády.

Juncker: Budeme jednat, ale Londýn stále nepředložil náhradu pojistky

 Jean-Claude Juncker • Autor: Virginia Mayo
Jean-Claude Juncker • Autor: Virginia Mayo

Britský premiér Boris Johnson a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se v pondělí shodli, že je třeba zintenzivnit jednání o podobě britského odchodu z Evropské unie. Šéf EK ale dal najevo, že sedmadvacítka stále čeká na životaschopný návrh Londýna, jak vyřešit pat ohledně takzvané irské pojistky v brexitové dohodě. Johnson po schůzce v Lucemburku zopakoval, že své kolegy z EU o odklad brexitu nepožádá.

Juncker britskému ministerskému předsedovi řekl, že Londýn musí nejdřív přijít s funkčními návrhy, čím nahradit irskou pojistku. „Předseda Juncker zdůraznil, že komise je nadále ochotná a otevřená prozkoumat jakékoli návrhy, pokud budou plnit účel pojistky. Takové návrhy ale zatím Británie nepředstavila,“ píše se v prohlášení. Johnson opakuje, že Spojené království odejde z EU podle plánu 31. října, ať už s dohodou, nebo bez. Brexit s dohodou ale označuje za možnost, které by dal přednost. S Junckerem se setkal poprvé od svého nástupu do čela britské vlády na konci července.

Toman poslal do Bruselu odpověď na audit zemědělských dotací Agrofertu

Miroslav Toman • Autor: Matěj Stránský
Miroslav Toman • Autor: Matěj Stránský

Ministerstvo zemědělství v pondělí odeslalo odpověď na bruselský audit zemědělských dotací ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), řekl Radiožurnálu ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Odpověď na audit Evropské komise zpracoval Státní zemědělský intervenční fond, obsah Toman nekomentoval. Česko mělo na odpověď na předběžnou auditní zprávu čas do 20. září. Na konci května a na začátku června dorazily do Česka dvě předběžné auditní zprávy EK, které se týkají Babišova možného střetu zájmů.

V první z nich komise v anglicky psaném dokumentu dospěla k závěru, že Babiš má dal vliv na společnost Agrofert a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. Odpověď na ni předali zástupci ministerstva pro místní rozvoj na konci srpna stálému zastoupení ČR v Bruselu. Obsah druhé, která se týkala zemědělských dotací, není známý. SZIF ale tehdy uvedl, že nebude Agrofertu proplácet dotace od února 2017, kdy Babiš firmu do vložil svěřenských fondů. Holding už dříve uvedl, že oba návrhy auditů EK vnímá jako pochybné a neprofesionální.

Odbory a podnikatelé podpořili rozpočet, učitelům by přidali víc

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministryně financí Alena Schillerová; ilustrační foto • Autor: ČTK
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministryně financí Alena Schillerová; ilustrační foto • Autor: ČTK

Odbory a zaměstnavatelé podpořili na jednání tripartity v pondělí návrh státního rozpočtu na příští rok. Podle předáků podpoří ekonomický růst, podle představitelů podnikatelů zajistí stabilitu ekonomiky. Nesouhlasí ale s navýšením platů učitelů o deset procent, jak počítá vláda. Podle nich by si měli přilepšit o 15 procent. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že její úřad připraví návrh vládního nařízení s navýšením o deset procent. Jednat se bude ještě o tom, zda si všichni polepší o stejnou částku, nebo procentně do tarifů a odměn. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že by podpořila přidání o pevnou částku.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na tripartitě navrhl, aby si všichni učitelé polepšili stejně, a to o 1750 korun. Ostatním zaměstnancům ve veřejném sektoru má plat růst o 1500 korun. Školské odbory ale s návrhem nesouhlasí. Požadovaly pro učitele navýšení o 15 procent. „Najednou z toho bylo deset procent. Pak se začalo řešit, kolik z toho vůbec půjde do tarifů. Teď je tu paušální částka, která je na první pohled zajímavá. Řada učitelů jí ale může být velmi zklamána. Čekali, že jim plat poskočí o 3000 či 4000, teď by to nebyla ani polovina,“ řekl předák František Dobšík. O rozdělení sumy na platy a způsobu přidání se bude ještě jednat. Sněmovna má dostat návrh zákona o rozpočtu do konce září.

Banksyho šimpanzi ve sněmovně můžou zlomit rekord

Devolved Parliament, 2009
 • Autor: Sothebys
Devolved Parliament, 2009 • Autor: Sothebys

Satirická malba nazvaná Devolved Parliament (Parlament zbavený moci), na které v anglické Dolní sněmovně místo zákonodárců zasedají šimpanzi, se deset let po svém vzniku může stát nejdražším dílem streetartového umělce Banksyho, píše Aktuálně.cz.  Dílo bude 3. října dražit aukční dům Sotheby's, jehož londýnská pobočka se nachází necelé dva kilometry od Dolní sněmovny. „Nehledě na to, komu straníte v debatě o brexitu, je toto dílo bezesporu aktuálnější než dřív,“ míní Alex Branczik, šéf evropského oddělení Sotheby's pro současné umění.

Podle britského deníku Guardian by Banksyho vůbec největší plátno, které měří téměř čtyři metry, mohlo být vydraženo až za 2 miliony liber. Autorův dosavadní aukční rekord činí 1,9 milionu liber. Za tuto cenu nového majitele našlo jeho dílo Keep it Spotless, původně tečkovaná malba britského výtvarníka Damiena Hirsta, na kterou Banksy přisprejoval uklízečku. Říjnová aukce se uskuteční ve stejné londýnské pobočce Sotheby's, kde se Banksy vloni postaral o rozruch, když do svého díla Dívka s balonem zabudoval skartovací mechanismus. Poté, co byl vydražen v přepočtu za 30 milionů korun, obraz nečekaně spustil alarm, sám od sebe sjel pod rám a prošel skartovačkou, která znehodnotila jeho spodní část.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].