Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Senátní výbor požádá o auditní zprávy přímo Evropskou komisi

Čeští úředníci Evropskou unii dlouho nevnímali jako jeden z možných cílů své kariéry. (Vchod do budovy Evropské komise) • Autor: Milan Jaroš
Čeští úředníci Evropskou unii dlouho nevnímali jako jeden z možných cílů své kariéry. (Vchod do budovy Evropské komise) • Autor: Milan Jaroš

Předseda senátní komise k návrhům auditních zpráv Evropské komise Zdeněk Nytra (ODS) bude žádat o zpřístupnění těchto zpráv přímo Evropskou komisi, oznámil to ve čtvrtek na jednání. Senátoři žádali o zprávy, týkající se údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), neúspěšně již dříve ministerstva zemědělství, financí, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj. Ministerstva rozhodnutí neposkytnout senátnímu výboru zprávy hájí tím, že předběžné audity vydat nemohou kvůli nařízení Evropské komise. Senátoři označili dříve tento postup za pohrdání Senátem. Předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se dnešního jednání v Senátu také účastnil v tiskové zprávě uvedl, že se spolustraníky předají svoji dosavadní komunikaci s českými ministerstvy, jejichž postup označil za zarážející, Evropské komisi.

Dvojice předběžných auditních zpráv dorazila do Česka na konci května a na začátku června. V první komise dospěla k závěru, že Babiš má na firmu Agrofert stále vliv a z pozice premiéra může ovlivňovat také unijní dotace. Po doručení druhé ze zpráv oznámil Státní zemědělský intervenční fond, že nebude Agrofertu proplácet dotace od února 2017. Premiér výsledky obou předběžných auditů opakovaně zpochybnil.

Díky srážkám se zmenšilo velikost území v ČR zasaženého suchem

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Déšť na českém území zmírnil podíl území zasaženého půdním suchem. Z původních 75 procent na konci července se situace zlepšila na čtyřicet. Především díky srážkám v týdnu od 5. do 11. srpna, kdy pršelo více, než je obvyklé. S výjimkou čtvrtka pršelo každý den na většině území Česka. V průměru napadalo 25 milimetrů srážek, což odpovídá 126 procentům jejich běžného množství. Vláha sice pomáhá vegetaci, ale stavy podzemních vod jsou i nadále mimořádně podprůměrné, jak ve čtvrtek ČTK sdělila mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martina Součková.

V lokalitách, kde pršelo dlouhodobě, ale stouply hladiny řek. Situace je lepší v povodí horního a dolního Labe, Ohře, Vltavy a Moravy, v okolí Dyje se však zhoršila. Nízká vlhkost půdy stále přetrvává v severozápadních a východních Čechách. V příštích dnech meteorologové očekávají spíše lokální bouřky nebo ojedinělé přeháňky.

Regionální politici ČSSD si myslí, že má Hamáček trvat na Šmardovi

Jan Hamáček a Andrej Babiš po setkání v Lánech • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Jan Hamáček a Andrej Babiš po setkání v Lánech • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček by měl trvat na nominaci Michala Šmardy na post ministra kultury. Tento názor zastává většina regionálních představitelů sociálních demokratů, jak vyplývá z ankety ČTK. Podle předsedy brněnské ČSSD Olivera Pospíšila by se měli všichni řídit zákonem a prezident by neměl hodnotit kompetence navržených ministrů, ale dodržovat zákon. Místopředseda krajského výboru Plzeňského kraje Zdeněk Honz vidí setrvání ČSSD ve vládě jako jedinou možnost, jak se pozitivně ukázat před voliči. Robin Povšík, předseda středočeské ČSSD, se rovněž domnívá, že by měla ČSSD setrvat.

„Protahování této agónie ani pro sociální demokracii nemá smysl,“ řekl šéf ČSSD pro Vysočinu Petr Krčál, který je pro odchod z vlády. Pardubický hejtman Martin Netolický si myslí, že řešení situace má v rukou Šmarda. Zablokované jednání by podle něj mohla vyřešit výměna ministerstva kultury s hnutím ANO za ministerstvo pro místní rozvoj, o které má ČSSD dlouhodobě zájem. Prezident Miloš Zeman oznámil, že Šmardu ministrem nejmenuje ve středu, prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Podle Zemana není kandidát ČSSD pro výkon funkce kompetentní.

Gibraltar propouští zadržený íránský tanker

Ilustrační foto • Autor: REUTERS
Ilustrační foto • Autor: REUTERS

Soud v Gibraltaru oznámil, že dovoluje propustit zadržený íránský tanker Grace 1. Teherán se gibraltarským úřadům zaručil, že náklad ropy, který je na jeho palubě, nevyloží v Sýrii. Tanker Grace 1 Britové zadrželi 4. července právě kvůli podezření, že převáží ropu do Sýrie, což by porušovalo embargo Evropské unie. Írán vzápětí reagoval zadržením tankeru Stena Impero plujícího pod britskou vlajkou, když mířil Hormuzským průlivem směrem do Perského zálivu.

Rozhodnutí soudu ještě mohou napadnout Spojené státy. Ty ještě před vynesením rozhodnutí o propuštění tankeru požádaly gibraltarský soud o svolení loď od Britů převzít a dále ji zadržovat, a to údajně na základě „řady obvinění“. Americký krok je součástí dlouhodobé snahy Trumpovy vlády dotlačit Írán k nové jaderné dohodě. Tu stávající, vyjednanou jeho předchůdcem Barackem Obamou, Evropskou unií a členy Rady bezpečnosti, prezident Trump loni v květnu vypověděl.

V Rusku havarovalo letadlo, nikdo nezemřel

Nouzové přistání letadla Ural Airlines v poli na záběru z dronu • Autor: REUTERS
Nouzové přistání letadla Ural Airlines v poli na záběru z dronu • Autor: REUTERS

Na letecké trase mezi Moskvou a krymským městem Simferopol dnes havarovalo dopravní letadlo. Airbus 321 uralských aerolinek se brzy po startu srazil s hejnem racků, což způsobilo selhání obou motorů, uvádí AP. Piloti tak přešli k nouzovému přistání, které ruská média nazývají „zázrakem nad Ramenským“, pojmenovaným podle města Ramenskoje, v jehož blízkosti letadlo havarovalo. Na palubě bylo 226 cestujících a osm členů posádky. Z nich třiadvacet lidí utrpělo středně těžká zranění, nikdo však není ohrožený na životě.

Podle ruské přepravní agentury Rosaviatsia pilot Damir Jusupov s letounem přistál v kukuřičném poli přibližně kilometr od přistávací dráhy Žukovského mezinárodního letiště. „Po vzletu se letadlo začalo otřásat. Po pěti vteřinách začala světla na pravé straně letadla svítit a byl cítit zápach ohně. Pak jsme přistáli a každý utíkal pryč,“ uvedl jeden z cestujících pro televizi RT. Při nouzovém manévru stroj ztratil podvozek i oba motory a znovu už do vzduchu nezamíří.  Ruská média pilota Jusupova označují za hrdinu. Jeho výkon srovnávají s nouzovým přistáním amerického letadla na řece Hudson před deseti lety, kdy se stroj střetnul s hejnem hus.

Česko má mistra světa ve sportovním lezení

Adam Ondra • Autor: Milan Jaroš
Adam Ondra • Autor: Milan Jaroš

Český lezec Adam Ondra má čtvrtou zlatou medaili z mistrovství světa ve sportovním lezení. Ve finále disciplíny lezení na obtížnost vybojoval první místo, když jako jediný dosáhl výsledku 34+ a porazil tak loňského mistra světa, Rakušana Jakoba Schuberta. Lezení na obtížnost je Ondrovou nejoblíbenější disciplínou a získal v ní již sedmou světovou medaili. Loni v Innsbrucku byl stříbrný a po dnešním úspěchu se v ní stal trojnásobným světovým šampionem.

„Je to naprosto neuvěřitelné. Upřímně, dneska jsem s tím nepočítal. Byl jsem hrozně unavený. I když jsem se po boulderingu snažil tvářit, že unavený nejsem, tak jsem byl. Ale nechal jsem tam všechno,“ řekl Ondra v rozhovoru pro ČTK. Do finále vstupoval až ze čtvrtého místa a před dvěma dny při finále boulderingu, v němž v roce 2014 získal zlatou medaili, obsadil až šesté místo. V dnešním závodě však zlato vybojoval bez zaváhání.

Třetí zlato na MS v obtížnosti získal Ondra jako teprve druhý lezec v historii po Francouzi Francoisi Legrandovi, který disciplíně kraloval na počátku devadesátých let. Český reprezentant předchozí tituly vybojoval v letech 2014 a 2016. Ondra nyní myslí na úspěch v kombinaci, ze které by se rád kvalifikoval na olympijské hry v Tokiu. Sportovní lezení zde bude mít svoji olympijskou premiéru.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].