Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Hamáček: Česko se ocitlo na hraně ústavní krize

Jan Hamáček • Autor: ČTK
Jan Hamáček • Autor: ČTK

Česká republika se dostala na hranu ústavní krize, řekl vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. Reagoval tak na rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, který odmítl výměnu v čele ministerstva kultury. Hamáček bude chtít při páteční schůzce od předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) vědět, jak chce situaci řešit. Podle toho se ČSSD zachová, řekl Hamáček novinářům po jednání užšího vedení své strany. „Ústava hovoří o tom, že pokud předseda vlády navrhne ministra k odvolání, tak prezident této žádosti vyhoví,“ uvedl Hamáček. Prezident řekl, že odmítá ultimáta a že Antonína Staňka do konce června nenahradí Michalem Šmardou, jak ČSSD požaduje. Babiš na žádost ČSSD na konci května poslal na Hrad návrh na odvolání nynějšího ministra kultury Antonína Staňka a jmenování Michala Šmardy (oba ČSSD) jeho nástupcem. Tomuto návrhu Zeman zatím nevyhověl.

Zeman  na závěr návštěvy Vysočiny prohlásil, že za 30 let v politice nepřijal jediné ultimátum ani vydírání a vždy je pokládal za drzost. Zopakoval také, že ústava nestanoví lhůtu, v níž má reagovat na návrh výměny ministrů. Za rozumné ohraničení takové lhůty považuje vyšetření dvou trestních oznámení, která Staněk podal.  Prezident také řekl, že Hamáčkovi navrhl společné setkání se Staňkem v polovině července, na kterém by se Zeman chtěl pokusit o jejich usmíření. Nakonec se ale s Hamáčkem na jeho žádost sešel vpodvečer v Novém Veselí na Žďársku. Po víc než hodinové schůzce oba politici odjeli, s novináři nemluvili.

U Boeingů 737 MAX se objevila další chyba

2015: první mediální představení Boeingu 737 MAX • Autor: REUTERS
2015: první mediální představení Boeingu 737 MAX • Autor: REUTERS

Američtí experti odhalili další vadu na letounech 737 MAX, které byly po celém světě odstaveny z provozu v březnu po dvou tragédiích. Loni v říjnu letadlo havarovalo při startu z jakartského letiště, nehodu nikdo nepřežil. Právě v březnu se pak Boeing 737 MAX zřítil po startu v Addis Abebě a na palubě zemřelo 157 lidí. Za nehody podle předběžných závěrů vyšetřování mohl nový systém vyrovnání letu, který přijal špatné informace z čidla a poslal letouny k zemi. S tím podle všeho souvisejí i nově objevené vady. Podle CNN piloti zjistili, že předek stroje nečekaně směřuje k zemi i selhání mikroprocesoru. Získat nad strojem nazpět kontrolu a stabilitu je v takové chvíli krajně obtížné. Podrobnosti ale nejsou oficiálně známy.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) již nařídil výrobci boeingů, aby chyby opravil. Společnost United Airlines v reakci oznámila, že letadla 737 MAX, která jsou nejprodávanějším modelem Boeingu, vyřazuje do září z provozu. Kvůli nově zjištěným poruchám totiž nebudou moci absolvovat certifikační testovací let dříve než 8. července. Jen United Airlines tak v červenci zruší 1290 letů a v srpnu 1900. Cestovní kanceláře musí proto hledat pro své zájezdy náhradní řešení.

Unie prodloužila hospodářské sankce vůči Rusku

Ruská letadla nad Kerčským průlivem, kterým se snažily proplou ukrajinské lodě • Autor: REUTERS
Ruská letadla nad Kerčským průlivem, kterým se snažily proplou ukrajinské lodě • Autor: REUTERS

Členské země Evropské unie o půlrok do konce ledna 2020 prodloužily hospodářské sankce trestající Rusko za jeho akce destabilizující Ukrajinu, především jeho vojenskou agresi na Donbasu. Jak píše web ct24.cz, EU jejich zrušení podmiňuje dodržováním mírových dohod z Minsku. Unie vůči Rusku uplatňuje také individuální sankce a opatření omezující kontakty s okupovaným Krymem. Nově prodloužené sankce jsou zaměřené na finanční sektor, vybrané oblasti energetiky a obrany a na takzvané zboží dvojího užití sloužící mimo jiné k vojenským účelům.

Omezují například přístup na kapitálové trhy pro pětici významných ruských státních finančních institucí, velké energetické firmy a společnosti působící v obraně. Ohraničují také možnosti ruských firem získat citlivé technologie využitelné k průzkumu a těžbě ropy. Evropská rada bude podle závěrů dál sledovat situaci na východě Ukrajiny a bude připravena na další kroky. Mezi nimi například může být i neuznávání ruských pasů vydaných na ukrajinských územích pod kontrolou ruských ozbrojenců a lokálních separatistů. Evropští politici také zopakovali výzvu, aby Moskva bezpodmínečně propustila ukrajinské námořníky i lodě zadržené loni v listopadu v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem.

Venezuelská armáda podle Madura zmařila pokus o puč

Venezuela's President Nicolas Maduro speaks during a ceremony at the National Pantheon in Caracas, Venezuela, July 15, 2017. Miraflores Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. - RTX3BM74 • Autor: REUTERS
Venezuela's President Nicolas Maduro speaks during a ceremony at the National Pantheon in Caracas, Venezuela, July 15, 2017. Miraflores Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. - RTX3BM74 • Autor: REUTERS

Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro ve středu oznámil, že tajná služba zabránila dalšímu pokusu o puč, při němž měl být zavražděn. Z přípravy puče opět obvinil opozici, Chile, Kolumbii i USA. Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó Madurovo tvrzení popřel a informoval novináře, že se naopak jeho ve středu skupina ozbrojenců pokusila unést. „Odhalili jsme a zmařili plány fašistické bandy teroristů, kteří plánovali převrat proti venezuelské společnosti a venezuelské demokracii,“ prohlásil Maduro. Opozice ho viní z uzurpování moci, protože jeho nový mandát, zahájený v lednu, vzešel z nesvobodných voleb.

Chile, Kolumbie a USA v posledních měsících nejvýrazněji podporují Guaidóa a venezuelskou opozici. Puč měl podle Madura začít útokem na sídlo tajné služby Sebin, po němž měl být osvobozen exministr obrany Raúl Baduel, dlouholetý slavný disident a respektovaný bývalý důstojník. Podle Guaidóa si Maduro přípravu převratu vymyslel. Kritici prezidenta tvrdí, že historky o pučistech jsou založené na vynucených svědectvích a mají v zemi vyvolat atmosféru ohrožení. Maduro opozici z plánování puče a pokusu ho zabít obvinil v minulosti už vícekrát. Převzetí moci v zemi nicméně opozice letos plánovala, snažila se na něm ale dohodnout s některými představiteli Madurova režimu. Guaidó se už několik měsíců snaží přimět armádu, aby se postavila na stranu opozice. Madurův režim ale drží armádu na své straně represemi, řadu armádních důstojníků si v minulosti naklonil ekonomickými výhodami.

Prima už dostala licenci na českou CNN

Ilustrační foto • Autor: HN - Matěj Slávik
Ilustrační foto • Autor: HN - Matěj Slávik

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila televizi Prima licenci pro kanál CNN Prima News na dobu dvanáct let. Připravovaný zpravodajský kanál by měl minimálně šestnáct hodin denně vysílat zpravodajství, publicistiku, magazíny a diskuze. Televizní skupina již začala přijímat nové zaměstnance, ti budou vytvářet obsah kanálu ve zpravodajském oddělení Primy. Kanály Primy v celodenním vysílání dosahují podílu zhruba 23 procent.

Partnerství se CNN Prima oznámila v letošním dubnu a slíbila, že českou odnož do roka spustí. Vznikne tak devátý kanál televizní skupiny Prima a bude fungovat jak prostřednictvím pozemního vysílání, tak satelitu. CNN již takto poskytlo licenci na svou značku mimo jiné Indonésii, Filipínám, Švýcarsku nebo Řecku. Nová stanice CNN Prima News by tedy měla sídlit v Praze. Prima byla v minulosti kritizována za to, že editoři vysílání na příkaz vedení systematicky zobrazovali uprchlickou krizi jako hrozbu. Podle bývalého válečného reportéra Tomáše Etzlera by tak značka stanice CNN tímto krokem mohla utrpět ztrátu své dlouhodobé pověsti, jak uvedl v rozhovoru pro DVTV.

Jeden robot „zabere“ v průměru 1,6 pracovního místa

Roboti ve firmě Kuka; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Roboti ve firmě Kuka; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Do roku 2030 nahradí dvacet milionů pracovních pozic ve zpracovatelském průmyslu roboti. To odpovídá jedné desetině míst tohoto sektoru. Informace zveřejnila analytická společnost Oxford Economics. Jeden robot podle analýzy společnosti „zabere“ v průměru 1,6 pracovního místa. Robotizace nejvíce ohrozí státy se slabší ekonomikou a vyšší mírou nezaměstnanosti. Roboti instalovaní v regionech, kde je méně kvalifikovaná pracovní síla, totiž mohou i zdvojnásobit propouštění. Oblastem s kvalifikovanými pracovníky se naopak povede ekonomicky lépe. Zvýšily by se tak nejen rozdíly mezi státy, ale ještě by se prohloubily nerovnosti mezi regiony na území jednotlivých zemí. Největší výměna lidské pracovní síly za roboty podle zprávy nastane v Číně: do roku 2030 by zde mělo být instalováno až čtrnáct milionů průmyslových robotů. Nově nezaměstnání by mohli najít práci v dopravě, údržbě, stavebnictví či administrativě, ale i zde bude podle Oxford Economics brzy přítomná robotizace. Méně ohrožena jsou pak místa, která vyžadují kreativitu a sociální inteligenci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].