Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Uvězněný ruský novinář bude propuštěn na svobodu

A Ivan Golunov • Autor: REUTERS
A Ivan Golunov • Autor: REUTERS

Ruské ministerstvo vnitra v úterý oznámilo, že investigativní novinář Ivan Golunov, který byl minulý čtvrtek zatčen za údajné držení drog, nebude trestně stíhán a ještě tento den bude propuštěn na svobodu. Důvodem pro stažení obvinění je nedostatek důkazů. Rozhodnutí ministerstva vnitra přichází poté, co se za Golunovovo propuštění vzedmula vlna solidarity jak v Rusku, tak v zahraničí. Golunov byl obviněn z obchodování s drogami, ale tvrdí, že mu je policisté podstrčili. Investigativního novináře pracujícího pro portál Meduza zadržela dvojice policistů ve čtvrtek v centru Moskvy, když šel na schůzku se svým zdrojem. Přímo u něj a při prohlídce bytu u něj údajně našli kokain a mefedron. On sám to považuje za provokaci s cílem umlčet hlas upozorňující na korupci.

Případ vyvolal značný ohlas nejen na západě, ale i v Rusku - tři význačné deníky, Kommersant, Vedomosti a RBK, vyšly s totožnou titulní stránkou a velkým nápisem Já, my jsme Ivan Golunov. Pod otevřený dopis za osvobození novináře se podepsalo skoro osm tisíc novinářů a pod petici se stejným požadavkem na 130 000 lidí. Golunovovi kolegové se domnívají, že zatčení je součást cíleného tlaku na poslední ruská média, která ještě praktikují investigativní novinařinu a nepíší podle not Kremlu.

Rath odmítá návrh na zabavení majetku

David Rath v jednací síni Vrchního soudu v Praze, 2019 • Autor: ČTK, Kamaryt Michal
David Rath v jednací síni Vrchního soudu v Praze, 2019 • Autor: ČTK, Kamaryt Michal

Bývalý středočeský hejtman David Rath se ostře ohradil proti pondělnímu návrhu státní zástupkyně Kateřiny Weissové, aby odvolací pražský vrchní soud rozhodl o zabavení celého jeho majetku. Žalobkyně podle někdejšího politika svým tvrzením, že by nebyl bez větší peněžité sankce náležitě potrestán, naprosto zlehčuje důsledky mnoholetého trestu vězení. Její návrh pak označil za návrh na majetkový trest smrti. Rath od počátku případu trvá na tom, že je nevinný. Weissová uvedla, že si Rath přísnější finanční postih zaslouží, protože bral úplatky, i když netrpěl nedostatkem. Navíc se za to nikdy neomluvil a nesnažil se nahradit škodu. Zabavení celého majetku a zákazy činnosti požaduje státní zástupkyně i pro některé spoluobžalované bývalého hejtmana.

Rath čelí obžalobě z přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení na získání zakázek Středočeského kraje. Prvoinstanční Krajský soud v Praze mu za to loni uložil trest 8,5 roku vězení. Někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr, kteří podle žalobců machinace s tendry organizovali, dostali tresty o rok nižší. Součástí jejich zatím nepravomocného trestu je i propadnutí majetku za desítky milionů korun. „Osm a půl roku vězení to je jako nic?“ reagoval Rath na slova státní zástupkyně o nedostatečnosti jeho potrestání. Dlouhodobý trest vězení podle něj minimálně společenskou a profesní smrtí je. Úvahu bývalého politika o efektivitě vězeňského systému pak musel přerušit předseda senátu Pavel Zelenka, podle kterého se Rath odklonil od podstaty svého odvolání.

Amazon se stal nejhodnotnější značkou světa

Ilustrační foto • Autor: Respekt
Ilustrační foto • Autor: Respekt

Internetový obchod Amazon se stal nejhodnotnější značkou světa, ukazuje průzkum BrandZ 2019. Poprvé od roku 2006, kdy vznikl, tak není v čele žebříčku technologická firma. V roce 2006 byl nejcennější značkou světa Microsoft, od roku 2007 do loňska se o primát střídaly Google a Apple, přičemž poslední tři roky dominoval Google. Nicméně i Amazon je do jisté míry i technologická společnost a platforma. Už není jen e-shopem , ale také výrobcem elektroniky (čtečky Kindle, asistent Alexa), mediálním domem (pořady Grand Tour, seriál The Marvelous Mrs. Maisel) či provozovatelem tradičních obchodů (The Whole Foods Market).

Navíc je těžké odlišit, co z činností zakladatele Amazonu Jeffa Bezose je ještě jeho osobní aktivitou a co patří, nebo nepatří pod deštník Amazonu, případně využívá jeho zázemí. Bezos například vlastní americký deník The Washington Post nebo firmu zaměřenou na vesmírnou dopravu Blue Origin. Právě celý tento ekosystém, jak BrandZ nazývá aktivity Amazonu, je hlavním nositelem hodnoty značky a zajišťuje její cenu, kterou zveřejněná studie odhaduje na 315,5 miliardy dolarů. Meziročně šlo o 52procentní nárůst hodnoty značky Amazon a vystřelilo ji to ze třetí až na první pozici žebříčku firem. Druhý je Apple (309,5 miliardy dolarů, nárůst tři procenta) a třetí Google (309 miliard dolarů, nárůst dvě procenta).

Maďarské úřady vyzvedly z Dunaje potopenou výletní loď

Dunaj: jeřáb nakládá vrak lodi • Autor: AP
Dunaj: jeřáb nakládá vrak lodi • Autor: AP

Maďarské úřady vyzvedly z Dunaje výletní loď, po jejímž potopení zahynulo 26 jihokorejských turistů a dva maďarští členové posádky. Záchranáři z útrob lodi vyprostili další čtyři těla. Plavidlo se potopilo v Budapešti 29. května poté, co se srazilo s větší hotelovou lodí Viking Sigyn a během několika vteřin kleslo ke dnu. Nehodu přežilo sedm lidí, po čtyřech zbývajících obětech se dosud pátrá. Vrak lodi Hableány (Mořská panna) byl vyzdvižen po sedmihodinové operaci a uložen na přistavený nákladní říční člun, hasiči odčerpali 1400 litrů nafty, které zbyly v lodních nádržích, a hrozilo, že uniknou do Dunaje.

Záchranáři také pokračují v pátrání po tělech dalších obětí, které možná uvázly v trupu lodi. Jihokorejským potápěčům se podařilo vyprostit čtyři těla, přičemž jedno z nich bylo nalezeno na můstku. S vyzvednutím vraku potopené lodi a s tím souvisejícími pracemi pomáhají i čeští potápěči. V jednom okamžiku nastala při vyprošťovací operaci dramatická situace, kdy do řeky spadl jeden ze záchranářů. Jeho kolegové ho ze silného proudu zpět na loď vytáhli jen s velkými obtížemi. Soud v Budapešti již poslal do vazby ukrajinského kapitána většího plavidla, který je podezřelý, že nehodu zavinil. Za ohrožení lodní dopravy mu hrozí dva až osm let vězení. Agentury informovaly, že 64letý Jurik C. v dubnu řídil loď, jež měla nehodu v Nizozemsku.

Začínající řidiči rychleji přijdou o průkaz

Ilustrační foto • Autor: Archiv
Ilustrační foto • Autor: Archiv

Stát zavede pro začínající řidiče tzv. řidičský průkaz na zkoušku. Řidičům do dvou let od získání řidičského oprávnění bude hrozit zabavení průkazu už při dosažení šesti trestných bodů. Začínající řidiči by tak mohli přijít o oprávnění i po spáchání jednoho přestupku. Zástupci ministerstva dopravy to uvedli při úterní prezentaci připravovaného bodového systému. Podle statistik způsobí čerství řidiči zhruba pětinu nehod. Ministerstvo současně počítá se zvýšením pokut pro všechny řidiče za nejvážnější přestupky.

V současnosti je motoristům řidičský průkaz odebírán po dosažení 12 trestných bodů za přestupky. Platí to pro všechny řidiče bez ohledu na délku jejich praxe. Nový bodový systém by tak měl být pro začínající řidiče přísnější. Úřad se při zavedení zvláštního režimu pro začínající řidiče inspiroval britským modelem, který vedl ke snížení nehodovosti. Nový bodový systém počítá s dvěma hranicemi udělovaných bodů, čtyři a šest. Noví řidiči by tak mohli přijít o oprávnění i po jediném přestupku. Podle ministerstva jsou šestibodové přestupky velmi závažné, čtyřbodové by měly fungovat jako varování. Podmínky modelu se mohou ještě změnit. Řidiči nesmí po dosažení maximálního počtu bodů rok řídit. Pro navrácení oprávnění musí doložit doklad o odborné i zdravotní způsobilosti.

Čínský hokejový tým začne hrát českou druhou ligu

Jaromír Jágr v Číně; ilustrační foto
Jaromír Jágr v Číně; ilustrační foto

Od letošního září přibude v české hokejové druhé lize nový tým z Číny. Jeho jméno je China Golden Dragons a jeho domovským městem bude Beroun. Hraním v české lize se tým se bude připravovat na zimní olympijské hry v Pekingu v roce 2022, uvedl server hokej.cz.

Účast Číňanů ve třetí nejvyšší české lize domluvil Český svaz a jeho šéf Tomáš Král při návštěvě Číny letos v dubnu. Král cestu absolvoval s hrajícím majitelem Rytířů Kladno Jaromírem Jágrem. Golden Dragons budou zařazeni do skupiny Střed spolu s David Servisem České Budějovice, Táborem, Pískem, Klatovy, Příbramí, pražskou Kobrou, Nymburkem a Kolínem. Číňané se ale nezúčastní celé sezony, budou hrát pouze do 31. 1. 2020. Tým by tak nehrál play-off. Vstup čínského klubu na tuzemská kluziště ještě musí posvětit výkonný výbor hokejového svazu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].