Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Theresa May žádá Evropu o odklad brexitu do 30. června

Theresa May opouští Downing Street • Autor: REUTERS
Theresa May opouští Downing Street • Autor: REUTERS

Britská premiérka Theresa May v dopise předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi žádá o odklad brexitu do 30. června. Británie se podle ní připraví na účast v květnových volbách do Evropského parlamentu. Tuto podmínku až dosud premiérka odmítala a část její vlády kvůli ní hrozila rezignací. O případném posunutí termínu brexitu budou Tusk a lídři unijních zemí rozhodovat na bruselském summitu příští středu.

Premiérka šéfovi unijních summitů píše, že její vláda bude usilovat o to, aby britský parlament schválil brexitovou dohodu do 23. května, kdy evropské volby začínají, a aby tedy země mohla opustit EU před těmito volbami. Uznává však, že pokud bude Británie ještě po 23. květnu členským státem unie, voleb se zúčastní. „Vláda podniká zákonné a zodpovědné přípravy na tuto krajní variantu, mezi nimiž je i nařízení stanovující datum voleb,“ uvádí May. Vládní konzervativci v současnosti vyjednávají s opozičními labouristy o možném kompromisu, který by umožnil schválení brexitové dohody v Dolní sněmovně. Pokud nenajdou shodu, hodlá premiérka parlamentu předložit sérii variant další brexitové strategie a poté se řídit vůlí poslanců.

Piráti ustoupili, Praha nebude odhalovat prázdné byty s pomocí elektroměrů

Šéfové pražské koalice: Hřib, Čižinský, Pospíšil, 2018 • Autor: Milan Jaroš
Šéfové pražské koalice: Hřib, Čižinský, Pospíšil, 2018 • Autor: Milan Jaroš

Pražský primátor Zdeněk Hřib v pátek oznámil, že hlavní město nebude analyzovat množství prázdných bytů pomocí elektroměrů, ani nebude majitele prázdných bytů danit, jak navrhovala jeho Pirátská strana. Obě opatření Piráti navrhovali s tím, že pomůže vyřešit nedostatek bydlení v Praze. Návrh se však nelíbil předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi, který vyhrožoval rozpadem magistrátní koalice. Hřib nakonec ustoupil, a koalice tak přečkala první vážnou krizi. Piráti pomocí elektroměrů chtěli ověřit, zda je v Praze hodně prázdných bytů. S tím Pospíšil nesouhlasil, přestože mělo jít o anonymizovaná data, která by nebylo možné spojit s konkrétními byty.

Analýza tedy nebude, ale podle Hřiba nejde o neúspěch. „Na koaličním jednání se koalice shodla na tom, že prázdné byty jsou v Praze skutečně problém, který je nezbytné řešit, a že tento problém je jak v nové zástavbě, tak starší,“ uvedl primátor. I v otázce sankcí pro majitele, kteří nechávají svůj byt prázdný, předsedovi TOP 09 vyšla koalice vstříc. Možné zvýšení daně z prázdných bytů jednoznačně odmítla. Často přitom zaznívá, že takoví majitelé jsou nezřídka cizinci, kteří kupují byty jen jako investici. Koalice se shodla, že se bude snažit majitele prázdných bytů k jejich pronájmu přesvědčit pobídkami a výhodami. „Konkrétně by měly být směřovány do oblasti daňových úlev. Jedná se například o tom, že by byla úleva na daň z příjmu na příjem z pronájmu,“ nastínil Hřib, ale konkrétní návrhy opatření nepadly.

Můj úřad rozhoduje nestranně, řekl Rafaj Babišovi

Předseda ÚOHS Petr Rafaj • Autor: Profimedia, Libor Sochor - ČEF
Předseda ÚOHS Petr Rafaj • Autor: Profimedia, Libor Sochor - ČEF

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj v pátek na úřadu vlády premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD) k tendru na mýtné řekl, že jeho úřad rozhoduje nestranně a nezávisle. Jeho schůzky s místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem, o které se zajímá policie, neměly podle šéfa ÚOHS vliv na rozhodování jeho úřadu v otázce tendru. „My máme jen informace z médií, musíme počkat na to, co policie vyšetří,“ řekl v pátek Babiš. Na dotaz, jestli má Rafaj Babišovu podporu, uvedl, že obnovení mandátu Rafaje prosadila ČSSD společně s KDU-ČSL.

Policie 7. března zasahovala na ÚOHS či v sídle firmy Kapsch, která nyní provozuje mýtný systém. Nikoho neobvinila. Server Novinky.cz napsal, že vyšetřovatelé podezírají Rafaje a šéfa Kapsche Karla Feixe z korupce. Policisté byli i u Faltýnka, který se s Rafajem i Feixem kvůli mýtnému scházel. Deník Právo napsal, že podle důkazů na schůzce s Feixem dohodl, že u Rafaje zařídí ovlivnění soutěže ve prospěch firmy Kapsch.  Deník MF dnes v pátek napsal, že firma, kde má manželka předsedy Rafaje podíl, se aktivně zúčastnila soutěže o dřevo - což podle citovaných expertů může být střetů zájmů. Bronislava Rafajová drží třicetiprocentní podíl v dřevařské firmě Jewa export-import, která společně s dalšími získala zakázku od společnosti ČEZ Distribuce na odstraňování a oklešťování vegetace pro období 2016 až 2022.

Filip tlačil na finanční úřad kvůli podnikateli Horáčkovi

Předseda KSČM Vojtěch Filip • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Předseda KSČM Vojtěch Filip • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Šéf komunistů a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip na přelomu let 2017 a 2018 lobboval za První chráněnou dílnu, nejvýnosnější byznys obviněného ústeckého podnikatele Tomáše Horáčka. Nevybíravě se za ni přimlouval na Finančním úřadu Ústeckého kraje. Vyplývá to z interní korespondence mezi Filipem a ředitelem úřadu Janem Havlíčkem, kterou má k dispozici deník Právo. Filip v dopisech ostře kritizuje kontroly úřadu, které v dílně odhalily možné zneužívání evropských dotací. Osočuje úřad z toho, že jedná vůči Horáčkově firmě nezákonně a diskriminačně - kontrola podle něj byla účelová.

Na postup úřadu si Filip stěžoval jen půl roku předtím, než policie podnikatele obvinila a kvůli podezření z machinací se zdravotnickými zakázkami poslala do vazby. Spolu s ním je stíhána i zmíněná dílna. Finanční úřad na základě těchto kontrol vydal vůči dílně před pár měsíci zástavu v celkové výši 21 milionů korun. Filip však podle Práva v minulosti médiím pouze přiznal, že se s Horáčkem setkal na dvou oficiálních schůzkách, při kterých podnikatel lobboval za své firmy v Kazachstánu a Vietnamu. Podle Filipa ale neuspěl. Hnutí STAN v reakci na informace Práva vyzvalo Filipa k odchodu z postu místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Evropská komise podezírá německé automobilky z tajné dohody

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Evropská komise podezírá německé automobilky BMW, Daimler a Volkswagen, že uzavřely tajnou dohodu, která měla v letech 2006 až 2014 omezit konkurenci při vývoji technologií pro čištění emisí u naftových a benzinových osobních aut. Pokud to firmy udělaly, porušily by tím antimonopolní pravidla EU. Komise firmám zaslala prohlášení o námitkách, které je jakýmsi mezistupněm při vyšetřování a neznamená ještě obvinění. V něm oznamuje podezření, k němuž se mají vyjádřit.

Pokud další vyšetřování zjistí protiprávní jednání, mohou společnosti dostat pokutu ve výši až deseti procent ročního obratu. Komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager uvedla, že firmy mohou spolupracovat mnoha způsoby, aby zlepšily kvalitu svých produktů, avšak pravidla hospodářské soutěže jim neumožňují, aby se dohodly na pravém opaku, tedy nezlepšovat své produkty a nekonkurovat si v kvalitě. „Máme obavy, že to se stalo v tomto případě a že Daimler, Volkswagen a BMW mohly porušit antimonopolní pravidla EU. V důsledku toho mohla být evropským spotřebitelů upřena možnost koupit si auta s nejlepší dostupnou technologií,“ uvedla Vestager v prohlášení. Automobilky nyní mají příležitost na tento nález odpovědět.

Špatné stravování zabije víc lidí než kouření

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Zdravější jídelníček by mohl zachránit až miliony životů ročně. Ukazuje to nová studie, kterou vědci zveřejnili v odborném časopise The Lancet. Špatné stravování je podle výsledků největším zabijákem na světě. Čísla jsou dokonce vyšší než u kouření. Za předčasné úmrtí nemůže jen nezdravé jídlo, ale hlavně nutriční hodnoty, které lidé nepřijímají tak, jak by měli. Špatný jídelníček fakticky znamená, že člověk omezí příjem některých hodnot a navýší přísun druhých. Jíst jen ovoce a zeleninu bez bílkovin a sacharidů je stejný hazard se životem jako konzumace cukrů a jednoduchých tuků, tvrdí studie.

Důsledkem špatné diety jsou nejčastěji mrtvice, infarkt, cukrovka či rakovina. Lepší jídelníček a přísun tekutin by podle studie předešly přibližně jedné z pěti předčasných smrtí po celém světě, celkem vědci mluví až o 11 milionech lidí ročně. Lidé by měli do svých jídelníčků zařadit hlavně zdravé suroviny, jako je tomu ve středomořské kuchyni, která obsahuje kromě ryb i zeleninu a dostatek ovoce. Nejméně úmrtí na podvýživu a nadváhu vědci zaznamenali v Izraeli, Francii, Španělsku a Japonsku, na opačné straně žebříčku jsou Amerika a Uzbekistán.

Žádná národní kuchyně není zcela optimální, upozorňují vědci. Problémy nastávají hlavně v zemích, kde je častější konzumace masa a jednoduchých tuků. Složení surovin by si člověk měl vypočítat tak, aby jedl zhruba 2500 kalorií denně. Jídelníček budoucnosti by se měl podle vědců skládat hlavně z oříšků, zeleniny a luštěnin. Rafinované cukry nahradí ovoce a javorový sirup. Mezi nejzdravější zeleninu pak podle odborníků patří brokolice, špenát a celer.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].