Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Policie ukončila vyšetřování Čapího hnízda

Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Policie uzavřela vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Případ, ve kterém je stíhán premiér Andrej Babiš a členové jeho rodiny, by tak měl v nejbližší době postoupit do další fáze, v níž se ukáže, zda bude předseda vlády obžalován a zda kvůli machinacím s evropskými dotacemi půjde k soudu.

„Policejní orgán vyrozuměl obviněné a jejich obhájce o možnosti prostudovat spisy a učinit návrhy na doplnění vyšetřování,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala na webu úřadu. Poté pro Český rozhlas potvrdil, že stíhání Andreje Babiše mladšího vyčlení do samostatného případu. V případě premiéra policie podle serveru neovlivni.cz žalobci navrhuje, aby přikročil k obžalobě a postavil Babiše před soud.

Evropský parlament schválil novou ochranu autorských práv na internetu

Před Evropským parlamentem se protestovalo proti i pro zákon o autorských právech • Autor: AP/ČTK, Jean-Francois Badias
Před Evropským parlamentem se protestovalo proti i pro zákon o autorských právech • Autor: AP/ČTK, Jean-Francois Badias

Evropský parlament schválil kontroverzní směrnice o nových pravidlech ochrany autorských práv na internetu. Cílem je přizpůsobit evropské autorské právo digitální éře. Norma mimo jiné ukládá velkým internetovým společnostem, jako je Google nebo Facebook, platit vydavatelům a umělcům za použití jejich autorských děl. Internetové platformy budou mít také nově povinnost prověřovat, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva. Kritici směrnice ji označují za cenzuru internetu: obávají se mimo jiné, že firmy budou používat pro třídění obsahu automatické algoritmy a ty budou vyřazovat preventivně i to, co autorským dílem není, což omezí svobodu slova v digitálním světě.

Směrnici musí ještě potvrdit členské státy, ale norma prošla v kompromisní verzi dojednané mezi Evropským parlamentem a Radou EU, další schvalování je tedy bráno už jako formalita. Členské státy budou mít nyní dva roky na převedení směrnice do své legislativy. Pro nová pravidla se vyslovilo 348 poslanců, proti hlasovalo 274 zákonodárců a 36 se zdrželo. Z českých europoslanců byli pro jen dva (lidovci Pavel Svoboda a Michaela Šojdrová), dalších pět se zdrželo (Dlabajová, Charanzová, Niedermayer, Poche, Polčák), ostatní byli proti.

Apple spouští velkou knihovnu na videa

Ilustrační foto • Autor: Archiv
Ilustrační foto • Autor: Archiv

Nejbohatší firma světa chystá průnik do světa streamingových služeb a ofenzívu proti zavedeným portálům, jako je Netflix nebo Amazon Prime Video. Apple oznámil spuštění vlastního portálu Apple TV+, který podle některých zpráv znamená přímo vyhlášení války stávajícím službám. Apple slibuje zásobovat TV+ každý měsíc tvorbou a program každý měsíc rozšiřovat, zároveň chce ovládnout i přístup k stávajícím oblíbeným kanálům. Cílem je využít sílu značky a fakt, že videa všeho druhu sledují lidé ve světě čím dál častěji přes přístroje a software od Applu.

Díky tomu chce Apple agregovat co největší množství dnešních kanálů do jedné aplikace a umožnit zákazníkům, aby se odstřihli od kabelové televize a kupovali obsah přes Apple. Cena Apple TV+ zatím nebyla oznámena. Firma také představila obdobnou novou službu pro média s názvem Apple News+, kde půjde za 9,99 dolarů získat přístup k vybraným textům z víc než tří set velkých magazínů, podobně jako je to u hudby přes služby typu Spotify. Tato služba je zatím zaměřena USA a Kanadu, velké deníky jako New York Times nebo Washington Post na spolupráci nepřistoupily.

Britská média spekulují o konci Theresy May a nových volbách

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Po dalším debaklu Theresy May, kdy parlament v noci z pondělí na úterý de facto převzal kontrolu nad dalším průběhem brexitu, se v britských denících začíná znovu spekulovat o pádu vlády nebo předčasných volbách. Poslanci Dolní sněmovny si v pondělí vynutili možnost projednat ve středu nevládní, poslanecké návrhy na podobu britského odchodu z Evropské unie. Ministerstvo pro brexit výsledek hlasování označilo za nebezpečný precedens.

Sondovacím hlasováním se totiž poruší princip, na němž sněmovna funguje od začátku 20. století, tedy že agendu parlamentu určuje vláda. Britský tisk verdikt komentoval tím, že jde o další ponížení a porážku Theresy May a že premiérka zůstává bezmocná. Podle listu The Times se už na předčasné volby vláda připravuje.

Rusové chtějí znovu řešit sporné nájmy nemovitostí v Praze

Ruské velvyslanectví v pražské Bubenči • Autor: Milan Jaroš
Ruské velvyslanectví v pražské Bubenči • Autor: Milan Jaroš

Ruské ministerstvo zahraničí navrhlo českému velvyslanci v Moskvě uspořádat co nejdříve nové kolo konzultací o problémech kolem nájmu nemovitostí v Praze. S velvyslancem Vítězslavem Pivoňkou ruští diplomaté o problému hovořili už minulý týden ve středu. Podle zpráv českého tisku je důvodem diplomatického sporu ruské nakládání s byty v Praze, které Česko vlastní a ruská ambasáda je na základě mezivládních dohod využívá. Podle serveru Deník N by velvyslanectví mělo využívat byty pro své diplomaty, ale v rozporu s dohodami je pronajímá třetím osobám.

„V návaznosti na dřívější rozhovor ruská strana velvyslanci sdělila, že má nadále zájem o nalezení vzájemně přijatelných řešení,“ citoval TASS z komentáře ruského ministerstva. „S tímto cílem navrhla (českým) kolegům uspořádat co nejdříve další kolo konzultací,“ uvedla ruská agentura TASS. Ruské ministerstvo zároveň upozornilo na „umělou mediální kampaň“ a blíže neurčené „unáhlené jednostranné kroky“, které údajně kolem problému nemovitostí vznikají. Naznačilo, že problémy jsou i kolem českého majetku v Rusku.

Konec povinného střídání zimního a letního času

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Evropští poslanci podpořili plán na zrušení povinného střídání standardního a letního času. Zrušení navrhla Evropská komise – střídání je nyní povinné, od roku 2021 má ale být na libovůli jednotlivých zemí, jaký čas si ponechají. Europoslanci ale zároveň vyzvali národní vlády, aby svůj postup koordinovaly a dohodly se na tom, kterému času dají přednost.

S koncem střídání musí ještě souhlasit i členské země. Pokud změnu odsouhlasí, měly by do dubna 2020 rozhodnout, jaký čas upřednostní. Ministři Babišovy vlády dávali při dosavadních neformálních debatách přednost spíše zimnímu času.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].