Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Babišova rodina podala ve Švýcarsku trestní oznámení na novináře

Na Staroměstském náměstí v Praze se 17. listopadu 2018 konala demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi nazvaná Demisi!  • Autor: ČTK
Na Staroměstském náměstí v Praze se 17. listopadu 2018 konala demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi nazvaná Demisi! • Autor: ČTK

Curyšská univerzita odřekla projev českého premiéra Andreje Babiše, který měl 3. prosince zahájit výstavu Druhý život o českých emigrantech ve Švýcarsku. Vysoká škola tak učinila poté, co dostala od českých emigrantů otevřený dopis, ve kterém Babišovu účast kritizovali s odkazem jeho minulost spojovanou například se Státní bezpečností. „Právě z tohoto důvodu se nám zdá mimořádně necitlivé a nevhodné, že by bývalý kolaborant totalitního režimu mluvil k lidem, kteří právě tomuto režimu unikli,“ píše se v dopise, který kromě emigrantů podepsali také další lidé v Česku. Tiskové oddělení úřadu vlády však tvrdí, že Babišovo vystoupení na univerzitě bylo zrušeno z pracovních důvodů a nyní se hledá jeho nový termín.

Švýcarska se týká i druhá středeční zpráva spojená s kauzami Andreje Babiše. Advokát bývalé manželky a syna premiéra podal trestní oznámení na redaktory Seznam Zprávy. Natočením rozhovoru s Babišem mladším skrytou kamerou mohli porušit švýcarské zákony. Podle nich smí být rozhovory nahrávány pouze, pokud s tím zúčastnění souhlasí.

Množství skleníkových plynů je na nové rekordní úrovni

Pařížské protesty proti změně klimatu • Autor: Martin Uhlíř
Pařížské protesty proti změně klimatu • Autor: Martin Uhlíř

Množství oxidu uhličitého v atmosféře bylo v loňském roce opět rekordní, varuje Světová meteorologická organizace WMO, která je agenturou OSN. Koncentrace jednoho ze skleníkových plynů dosáhla 405,5 ppm (částic na milion). V roce 2016 to bylo 403,3 ppm, v roce 2015 400 ppm. A podle WMO to nevypadá, že by se měl stoupající trend v dohledné době změnit. „Nepozorujeme známky obratu trendu, který přispívá k dlouhodobé změně klimatu, stoupání hladiny moří, okyselování moří a extrémnějšímu počasí,“ varovala organizace ve výroční, ve středu zveřejněné zprávě. Podle ní v loňském roce vzrostla také koncentrace dalších skleníkových plynů v atmosféře - metanu a oxidů dusíku.„Bez snížení emisí CO2 a dalších skleníkových plynů bude mít změna klimatu na Zemi ničivé a nezvratné následky,“ varoval podle euro.cz generální tajemník WMO Petteri Taalas. Podle něj byla takto vysoká koncentrace CO2 v ovzduší naposledy před nejméně třemi miliony let. „Šanci něco s tím udělat jsme téměř promeškali,“ dodal. Odborníci z WMO varovali také před látkou trichlorfluormethan, známou také pod názvem freon-11 nebo zkratkou CFC-11, která stejně jako jiné látky ze skupiny freonů poškozuje ozonovou vrstvu. Používání CFC-11 je zakázané, podle WMO se ale ve východní Asii dál vyrábí. Aktuální zpráva varuje, že pokles koncentrace CFC-11 v atmosféře se od roku 2012 začal výrazně zpomalovat.

Účet za bitcoinovou bublinu je 250 miliard dolarů

Demonstrant před tokijským sídlem bitcoinové burzy Mt. Gox • Autor: Globe Media /  Reuters
Demonstrant před tokijským sídlem bitcoinové burzy Mt. Gox • Autor: Globe Media / Reuters

Výprodeje na trhu s kryptoměnami opět nabírají rychlost. Cena bitcoi­nu, nejznámější a nejobchodovanější digitální měny, v posledních dnech opět prudce klesla a dostala se pod hranici pěti tisíc dolarů. Nejníže od loňského podzimu. Výsledkem je propad celkové tržní hodnoty všech vydaných bitcoinů o 250 miliard dolarů v porovnání s vrcholem z loňského prosince, kdy nákupní mánie vrcholila. Pád tvrdě zasáhl i ostatní virtuální měny, celková hodnota tohoto trhu se za necelý rok snížila zhruba o 660 miliard dolarů.

Najít jednoznačný důvod, proč cena bitcoinu padá, není snadné. „Vysvětlení může jednoduše spočívat v tom, že jde o přirozenou korekci kurzu,“ míní na serveru iHned.cz odborník na kryptoměny a hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Dominik Stroukal s tím, že to, co se odehrávalo koncem minulého roku, byla nafouknutá bublina. Loni se se kryptoměny, zejména bitcoin, dostaly do povědomí veřejnosti a investorů po celém světě. Ještě na počátku roku 2017 se dal jeden bitcoin koupit přibližně za tisíc dolarů, v prosinci už cena atakovala dvacetitisícovou hranici. Hnala ji nahoru zejména obrovská poptávka mnoha drobných investorů.

Zemřel šéf ruské vojenské rozvědky GRU

Sergej Skripal při zatčení v Rusku, 2004
Sergej Skripal při zatčení v Rusku, 2004

Šéf ruské vojenské rozvědky GRU Igor Korobov ve středu zemřel. "Vzpomínka na báječnou osobu, skutečného syna Ruska, vlastence rodné země generálplukovníka Igora Valentinoviče Korobova navždy zůstane v našich srdcích," uvedlo ministerstvo obrany s tím, že šéfovi GRU bylo 63 let. Podle agentury Reuters podlehl rakovině. V čele GRU, která je považována za nejmocnější ruskou tajnou službu, stál od roku 2016. Vojenská rozvědka v poslední době čelila řadě obvinění vznesených západními státy.  Šlo často o hackerské útoky, ale největším skandálem Korobovovy éry byla kauza bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, jehož se podle Británie agenti GRU pokusili letos v březnu zabít nervovým plynem.Akce, podle západních expertů krajně neprofesionální, Kreml podle ruských i západních médií rozlítila. Prezident Vladimir Putin si v září údajně Korobova předvolal „na koberec“ a po vzrušeném rozhovoru se prý šéfovi GRU udělalo nevolno. Začalo se hovořit o tom, že do konce roku o svůj post přijde. Na nedávných oslavách stého výročí založení GRU Korobov chyběl. Jeho smrt podle rozhlasové stanice Echo Moskvy umožní Putinovi vybrat nového šéfa důležité tajné služby. Stát by se jím prý mohl náměstek šéfa GRU Sergej Gizunov, kterého v zasvěcených kruzích označují za „oči a uši“ Putina. Gizunov je - stejně jako byl Korobov -  na sankčním seznamu USA.

Deklarace o vztazích mezi EU a Británií po brexitu je hotová

Donald Tusk • Autor: Globe Media /  Reuters
Donald Tusk • Autor: Globe Media / Reuters

Členské státy Evropské unie dostaly od předsedy Evropské rady Donalda Tuska návrh politické deklarace o vztazích mezi EU a Británií po odchodu ostrovní země ze společenství. Na textu se na pracovní úrovni shodly vyjednávací týmy a v neděli jej na mimořádném summitu musí ještě potvrdit šéfové států a vlád. Deklarace přitom není právně závazná. Dokument definuje, co by obě strany chtěly dojednat do budoucna ohledně spolupráce včetně klíčového hospodářství. Cílem má být vznik zóny volného obchodu s těsnou celní a regulační spoluprací a pravidly, která zajistí rovné podmínky a spravedlivou hospodářskou soutěž, informuje ČT24.

V neděli na summitu mají zároveň šéfové států a vlád 27 zemí Unie vyjádřením své politické podpory podrobné smlouvě o britském odchodu z EU, jež se týká řady oblastí souvisejících s brexitem. Británie z EU odejde 29. března 2019 právě podle pravidel této smlouvy, pokud se její text ovšem premiérce Therese Mayové podaří prosadit v britském parlamentu. Ve smlouvě je definováno také přechodné období, v době jeho trvání by měly být na základě politické deklarace dojednány smlouvy o hospodářské či bezpečnostní spolupráci. Přechodné období by mělo trvat do konce roku 2020, pokud se na tom strany shodnou, bude možné jej jednorázově o rok či dva prodloužit.

Budoucí hvězda se může zrodit i za mřížemi

Budoucí hvězda se může zrodit i za mřížemi - tak by se dala popsat spolupráce britských věznic a hudebního vydavatelství InHouse Records. Díky jejich zaměření mají totiž trestanci možnost skládat, koncertovat i nahrávat své písně. Nečekané a progresivní hudební aktivity popisuje Oliver Balch v reportáži pro The Guardian.

InHouse založil minulý rok v září Judah Armani,  který už má za sebou zkušenosti z hudebního byznysu. V současnosti spolupracuje se čtyřmi mužskými věznicemi a do budoucna plánuje přibrat další. Na workshopech, které v každé věznici navštěvuje 20 návštěvníků, každý měsíc vznikne a je nahráno 30 nových písní.  To je výkon, o jakém si i spousta profesionálních kapel může nechat zdát, ale muzikanti využívají k tvorbě všechen čas, který za mřížemi mají. Mezi žánry dominuje  hip-hop, ale InHouse by rádi nabídku rozšířili.

Ačkoli je kvalita písní rozkolísaná, Armani se dušuje, že některé jsou stejně dobré jako hity, které známe z hitparád.  ,,Ty písně jsou jedny z nejlepších, které jsem měl možnost za tenhle rok slyšet,“ uvádí pro The Guardian manažer firmy Roland James Franklin, který zajišťuje mentoring. ,,A to jsou jen hrubé verze. Nemůžu se dočkat, až se to nahraje pořádně.“  Jeho slova potvrzuje i Jim Chancellor, spoluředitel hudebního vydavatelství Caroline International – pobočky Universalu, která by měla brzy některé z písní vydat.  Chancellor, který minulosti spolupracoval s Marilynem Mansonem, St Vincent nebo Stevenem Wilsonem, nedávno navštívil koncert ve věznici Elmley v hrabství Kent. Chovanci tu zpívali o osamělosti, sebevraždách, zpřetrhaných vztazích i touze strávit Vánoce doma.

Nejde přitom jen o seberealizaci, ale v jistém smyslu i o terapii, Armani se domnívá, že skládání písní může pomoct vězňům vyrovnat se se svojí minulostí. Vyprávět svůj příběh v písni, nalézt pro něj slova, otevřeně mluvit o svých chybách, to vše může být velmi očistné. ,,Vězni pak opouštějí vězení s touhou po změně. Když se jim nepodaří své chyby uznat, je snadné do toho spadnout znovu,“ říká. Chování trestanců spolupracujících s InHouse se navíc podle ředitelů věznic opravdu zlepšuje.

V příštím roce se InHouse chystá vydat prvních deset písní ve spolupráci s Universalem a pustit je na trh. Otázkou zůstává, co nastane, když se někdo z vězňů proslaví. Armani si uvědomuje, jaký poprask by mohlo způsobit, kdyby si vězni užívali slávy a výdělku, a přitom byli stále ve výkonu trestu. Proto plánuje veškerý výdělek využít na podporu iniciativ a služeb pomáhajících obětem.

 Zobrazit příspěvek na Instagramu #backstage @theotherpalace @ey_global #designforchange #dangerouslypositive #reducingreoffendingPříspěvek sdílený InHouse Records (@inhouserec), Lis 15, 2018 v 3:05 PST

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].