Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Kauza Babiš: Senát vyzval premiéra k rezignaci

Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK
Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK

Premiér Andrej Babiš poděkoval rodině manželů Protopopových za to, že se vzorně starali o jeho údajně psychicky nemocného syna Andreje Babiše ml. mimo jiné během jeho cesty na Ukrajinu. Petr Protopopov, manžel lékařky, která stanovila diagnózu premiérova syna, v rozhovoru pro Právo prohlásil, že “dělal Andreji Babišovi ml. asistenta a staral se o něj jako o bratra”. Premiérův syn nyní pobývá  s matkou ve Švýcarsku a na nahrávce reportérů Seznam Zprávy tvrdí, že byl unesen. Podle premiéra trpí schizofrenií. Babiš junior však napsal v e-mailu pro Seznam Zprávy, že si přeje být telefonicky v kontaktu s českou policií vyšetřující jeho údajný únos na Krym. „Můj otec lže, chci vypovídat o svém únosu, přeji si být v kontaktu s policií,“ cituje Seznam Babiše mladšího. Česká policie už zveřejněné informace prověřuje.

Senát mezitím na své první schůzi odhlasoval, že považuje účast Andreje Babiše ve vládě České republiky do konce vyšetření podezření z dotačního podvodu v případu Čapí hnízdo za nepřijatelnou. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) pak oznámil, že chce cestu premiérova syna do nebezpečné oblasti Krymu prověřit. Jeho stranický šéf, místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) naopak namítl, že to není možné, protože premiérův syn není českým občanem.

Poslanci si zpomalili růst platů

Sněmovna; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Sněmovna; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Poslanci si na mimořádné schůzi svolané Piráty a SPD odhlasovali, že příští rok vzrostou platy vrcholných českých politiků o 9%. Pokud by novela neprošla, polepšili by si o 20%. Novelu zákona o zpomalení růstu předložila vláda. Její platnost musí ještě potvrdit Senát, jehož názor zatím není jasný. Některé strany podaly pozměňovací návrhy. SPD žádala, aby byly poslanecké platy zcela zmrazeny. Piráti mají za to, že by se platy měly odvíjet od průměrné mzdy v celé české ekonomice. V současnosti se příjem členů sněmovny počítá jako 2,5 násobek průměrné měsíční v nepodnikatelské sféře. Základní plat poslanců tak letos činí 75 900 Kč, náhrady se pohybují v rozsahu od 39 400 Kč po 53 500 Kč.

Od ledna vzroste minimální mzda

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Od ledna se v Česku zvýší minimální mzda o 1 150Kč na 13 350 Kč. Novinářům to po jednání tripartity a zástupců koalice oznámila ministryně práce Jana Maláčová. Dohodnutá částka je kompromisem: odboráři požadovali nárůst o 1 500 Kč, podnikatelé o 800 Kč, ANO o 1 000 Kč, ČSSD původně o 1 500 Kč, později 1 200Kč.

Podle údajů ministerstva práce za minimální mzdu v ČR pracují zhruba 4% zaměstnanců. Z dohody však vyplývá také nárůst tzv. zaručené mzdy, jež upravuje nejnižší příjem v závislosti na typu vykonávané práce a odbornosti zaměstnance. Zaměstnavatelé tak budou muset zvýšit mzdy napříč celou ekonomikou. Minimální mzda byla zvýšena naposled v lednu 2017, stoupla tehdy o 1 200 Kč na 12 200 Kč.

Británie bojuje o Brexit, premiérka o setrvání ve funkci

Protestující proti brexitu; Londýn, 10. září 2018 • Autor: REUTERS
Protestující proti brexitu; Londýn, 10. září 2018 • Autor: REUTERS

Britská premiérka Theresa May představila v dolní sněmovně britského parlamentu návrh dohody upravující odchod Spojeného království z Evropské unie. Ještě předtím oznámilo na protest proti dohodě rezignaci několik ministrů její vlády včetně Dominica Raaba, ministra odpovědného právě za Brexit. Ve sněmovně se návrh setkal s výraznou skepsí poslanců, v podstatě všichni řečníci vystupovali proti němu. Odhodlání odmítnut návrh, jenž by měl být podepsán 25. listopadu na zvláštním summitu EU, projevily všechny opoziční strany, a navíc 84 poslanců vládnoucí konzervativní strany. Část konzervativních poslanců se v době uzávěrky pokoušela vyvolat hlasování o odvolání Theresy May z čela konzervativní strany.

Theresa May tvrdí, že jedinou skutečnou alternativou jejího návrhu je odchod bez dohody, tzv. tvrdý Brexit, ale zároveň podle ní hrozí, že se Brexit vůbec neuskuteční. Složitá dohoda čítající více než 500 stran předpokládá mimo jiné, že Británie může zůstat na dobu neurčitou součástí evropské celní unie, což stoupenci odchodu za skutečný Brexit nepovažují. Jiná část poslanců žádá druhé referendum nebo předčasné volby. Podle prvního průzkumu uznávané agentury YouGov si nyní nové referendum přeje 48% Britů, 34% je proti a zbytek se neumí rozhodnout. V případném druhém referendu by podle téhož průzkumu hlasovalo 54% respondentů pro setrvání v EU a 46% pro odchod.

Saúdská Arábie chce popravit Chášukdžího vrahy

Džamál Chášakdží v Londýně, září 2018 • Autor: REUTERS
Džamál Chášakdží v Londýně, září 2018 • Autor: REUTERS

Saúdskoarabský žalobce oznámil, že bude žádat trest smrti pro pět z jedenácti lidí obviněných v souvislosti s vraždou opozičního novináře Džamála Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Turecku na počátku října. Saúdská Arábie od té doby nabídla několik protichůdných vysvětlení: od tvrzení, že novinář konzulát v klidu opustil, po přiznání, že byl skutečně zavražděn a jeho tělo zlikvidováno.

Turecko viní z odpovědnosti za vraždu saúdskoarabského prince Mohameda bin Salmána. Žalobce však nyní tvrdí, že princ byl oklamán a o vraždě novináře nevěděl, původním záměrem bylo údajně přimět novináře k návratu do vlasti. Saúdská Arábie podle něj zadržela a vyšetřuje v souvislosti s kauzou celkem dvacet jedna osob.

Princ Charles miluje veverky

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Americký server Page Six řízený deníkem The New York Post zaznamenal, že britský princ Charles zbožňuje veverky. Podle prince Williama, jenž je spolehlivým zdrojem odhalení, se slabost jeho otce a následníka trůnu  týká výlučně rezavé formy šplhavých hlodavců. Princ je údajně miluje “do té míry, že dal některým z nich jména a pouští je do domu”. Prince Charles ve středu oslavil sedmdesáté narozeniny a jeho kancelář při této příležitosti zveřejnila oficiální rodinné fotografie budoucího panovníka s manželkou, oběma syny, snachami a vnoučaty.

Princ je známý svou láskou k přírodě, u příležitosti narozenin řídil zvláštní vydání časopisu Country Life, na jehož stránkách také k odhalení jeho veverčí slabosti původně došlo. Aristokrat se také svěřil s oblíbeným receptem na slaný koláč z bažanta. Podle prince Williama veverky “chodí do domu v Birkhallu a my je tam necháváme, ať se uvnitř honí. Když sedím klidně, běhají kolem mě. A občas, když nechám na židli sako a do kapes nasypu ořechy, vidím, jak se na ně dobývají, a z kapes jim vyčuhuje jenom ocas”.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].