Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Opencard: Rozsudek nad exprimátorem Hudečkem neplatí

Bývalí pražští primátoři Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček u Městského soudu v Praze. • Autor: ČTK
Bývalí pražští primátoři Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček u Městského soudu v Praze. • Autor: ČTK

Pražský vrchní soud zrušil v pondělí odsuzující část rozsudku nad bývalým pražským primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09) a dalšími třemi odsouzenými v kauze Opencard. Vyhověl tak jejich odvoláním s tím, že pražský městský soud dospěl “k nesprávným skutkovým zjištěním, a tím i k nesprávným právním závěrům”. Všichni byli odsouzeni k podmíněným trestům od dvou do tří let.

Kauza se týká i dalšího exprimátora Bohuslava Svobody (ODS), ale jeho stíhání je přerušeno kvůli poslanecké imunitě; proto se soud jeho odvoláním nezabýval. Případ se týká údajně nevýhodných smluv s firmou Haguess, tehdejším vlastníkem práv k Opencard. Všichni obžalování se hájí tím, že projekt je dlouhodobým problémem, který zdědili po exprimátorovi Pavlu Bémovi (ODS) a že kvůli tehdy uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak. Městský soud, který je rozhodnutím vyšší instance vázán, začne vrácenou část kauzy znovu projednávat 17. prosince.

Na Floridě se budou přepočítávat hlasy

Donald Trump na předvolebním shromáždění • Autor: AP/ČTK, Mark Humphrey
Donald Trump na předvolebním shromáždění • Autor: AP/ČTK, Mark Humphrey

Americké guvernérské volby a volby do Kongresu se sice odehrály už minulý týden, ale v jižním státě Florida je výsledek obou hlasování stále nejasný. Rozdíl v obou kláních je po sečtení hlasů menší než půl procentního bodu, a tamní zákon proto nařizuje nové přepočtení. V obou případech mají méně hlasů demokraté. Senátorský souboj je extrémně těsný, stávající demokratický senátor Bill Nelson má jen o 0,15 % méně hlasů než jeho vyzyvatel, dosavadní guvernér Rick Scott. Demokraté prohráli i guvernérský souboj, jejich kandidát má o 0,41 % hlasů méně. 

Republikáni  v čele s prezidentem Trumpem obviňují demokraty, že se snaží volby “ukrást” a varují před volebními podvody “neetických liberálů” - což ale nedokládají konkrétními důkazy. Pokud by demokraté při přepočítávání uspěli, získali by vládu nad významným státem a snížili převahu, kterou republikáni v Senátu mají.

Therese May hrozí pád do brexitové propasti

Theresa May a Jean-Claude Juncker • Autor: REUTERS
Theresa May a Jean-Claude Juncker • Autor: REUTERS

Britská premiérka Theresa May se ocitla pod ještě větším tlakem než doposud. V pondělí se potvrdilo, že její brexitové plány kritizují prakticky všichni: zastánci britského odchodu z Unie, zastánci setrvání ve svazku i severoirští unionisté, na jejichž hlasy se konzervativní premiérka v parlamentu spoléhá. Hlavními problémy jsou budoucí ekonomické vztahy. Pro jedny jsou příliš těsné a Británie podle nich bude na Unii příliš závislá. Podle druhých naopak bude Británie ekonomicky tratit, protože se ze společného unijního trhu vyváže. To vše zvyšuje možnost, že britský parlament její návrhy na pobrexitové uspořádání vztahů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií odmítne. A chaotický brexit bez dohody, který by britskou ekonomiku vážně poškodil, by pak byl velmi reálnou možností.

Domácí opozice ale není to jediné, co May stojí v cestě. Evropská unie setrvale říká, že britské představy o tom, jak má být na irském ostrově uspořádaná hranice mezi Severním Irskem (to je součástí Británie) a Irskem (které zůstává členem Unie), jsou pro ni nepřijatelné. Stále tedy není jasné, kdy se uskuteční summit, na němž by dohoda měla být podepsána. Evropští diplomaté žádají od britských partnerů jasno do středy, zda se má summit plánovat ještě v průběhu listopadu. Pokud by se to nepodařilo, buď by Británie skutečně odešla bez dohody - a jak by to probíhalo, to si v praxi a do detailu nikdo nedokáže představit - nebo bude smlouva uzavřena doslova na poslední chvíli.

Češi si myslí, že nejsou ani chudí, ani bohatí

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Víc než polovina tuzemských domácností míní, že snadno vyjde se svým příjmem. Je to nejvyšší číslo od roku 2002. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Zároveň je nejnižší podíl domácností, které se za poslední rok ocitly ve finančních problémech a jež se považují za chudé. Zhruba dvě třetiny (67 %) českých občanů považují svoji domácnost za „ani bohatou, ani chudou“. Nadále platí, že největší finanční potíže mají v Česku senioři.

Australská záhada jehel v jahodách je rozluštěná

Bez jahod; Brisbane, Austrálie • Autor: REUTERS
Bez jahod; Brisbane, Austrálie • Autor: REUTERS

Jehly vpíchnuté do jahod způsobily celoaustralskou (a později i celonovozélandskou) paniku a citelně poškodily tamní ovocnářství. První byly nalezeny v září, několik značek pak své produkty z obchodů preventivně stáhlo a řadu pěstitelů okolnosti donutily vyhodit tuny  ovoce. Nyní vyšlo najevo, že pachatelkou byla podle všeho padesátiletá My Ut Trinh, která podle žalobce jednala ze zášti vůči zaměstnavateli. Zatčena byla v neděli a v pondělí byla předvedena před soud v Brisbane.

Pracovala jako dohled na jahodové farmě severně od Brisbane a již dříve si stěžovala na pracovní podmínky. Obviněná zůstane ve vazbě do dalšího jednání, které je naplánováno na 22. listopadu. Maximální trest za potravinový terorismus, tedy kontaminaci potravin, byl v září v Austrálii zvýšen z deseti na 15 let vězení. Obviněné hrozí podle australských médií až desetiletý trest. Zákazníci ohlásili 186 případů (15 z nich byly falešné poplachy), ale nikdo nezemřel.  Po konzumaci jahody s jehlou však skončil jeden muž v nemocnici.

Kilogram se dočká nové definice

Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Ve Versailles začíná týdenní vědecký kongres Mezinárodního úřadu pro míry a váhy. Hlavní bod letošního setkání zní - redefinovat kilogram. Základní fyzikální jednotka váhy je totiž dle mínění mnohých fyziků neúnosně starosvětská. Zatímco všechny základní fyzikální jednotky (ampér, kelvin, sekunda, metr, kandela a mol) už jsou odvozeny od přírodních konstant, jako je rychlost světla nebo trojný bod vody, kilogram je definován jako: váha jednoho konkrétního kusu platino-iridiové slitiny, která je uložená ve francouzském Sévres. Koho zajímá, co přesně je kilogram, musí si ho jet zvážit pod Paříž; nedopočítá se jej ani jej neodvodí.

Což je samozřejmě směšné a nikdo to nedělá, ovšem tento relikt vědy z doby industriální stále přežívá. Mimochodem, sévreský kus kovu ani neváží pořád stejně. Pokud ho ostraha úřadu čistí nebo ho jen přenáší, jeho váha se velmi mírně, ale přece jen mění. Takže kilogram bude s největší pravděpodobností od pátku definován jinak. Kus kovu bude minulostí, nová definice bude používat Wattové váhyPlanckovu konstantu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].