Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Trumpův kandidát na člena Nejvyššího soudu čelí obvinění ze sexuálního obtěžování

Brett Kavanaugh • Autor: AP/ČTK, Alex Brandon
Brett Kavanaugh • Autor: AP/ČTK, Alex Brandon

Demokraté chtějí oddálit čtvrteční hlasování senátního výboru pro justici, kde se má rozhodovat o kandidátu na člena Nejvyššího soudu Brettu Kavanaughovi. Za požadavkem stojí podezření Trumpova nominanta ze sexuálního obtěžování. Podle výpovědi kalifornské profesorky Christine Blasey Ford mělo k incidentu dojít v osmdesátých letech, kdy spolu oba tehdy náctiletí aktéři studovali na střední škole – a kdy ji opilý Kavanaugh svalil na postel, pokoušel se ji svléknout a její křik utlumit rukou na jejich ústech. Případ už ovlivnil i některé republikány, kteří chtějí s Kavanaughem i profesorkou Ford nejprve hovořit. Ta je podle Trumpových poradců ochotna před senátním výborem pro justici ještě před hlasováním vypovídat, Kavanaugh obvinění ze sexuálního obtěžování odmítl.

Postoj senátního výboru je nicméně jen doporučující a nezávazný; o tom, zda se Kavanaugh stane doživotně soudcem Nejvyššího soudu USA, rozhodne plénum. Pokud by jej Senát schválil, v rozhodujícím orgánu by získali většinu soudci hlásící se ke konzervativnímu výkladu práva. Třiapadesátiletého Kavanaugha navrhl Trump jako náhradu za odcházejícího Anthonnyho Kennedyho. Jeho zastánci očekávají, že podpoří zákaz potratů a nebude prohlubovat práva sexuálních menšin. Odpůrci se naopak obávají, že by mohl ovlivnit vyšetřování kauzy ruského vměšování do prezidentských voleb v roce 2016.

Slovenská prokuratura: Novinář Kuciak byl zavražděn kvůli práci

Identikit muže hledaného v souvislosti s vraždou Jána Kuciaka • Autor: Úrad špeciálnej prokuratúry
Identikit muže hledaného v souvislosti s vraždou Jána Kuciaka • Autor: Úrad špeciálnej prokuratúry

Slovenská prokuratura potvrdila, že motivem vraždy tamního investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové byla Kuciakova novinářská práce – a že se jednalo o profesionální vraždu provedenou na objednávku. Reportér serveru Aktuality.sk pracoval například na kauze spojené s působením italské mafie 'Ndrangheta na východě Slovenska. Slovenská policie navíc zveřejnila portrét osoby, která může mít důležité informace týkající se případu.

Podle prokurátora by mohlo jít o podstatného svědka, nicméně otázku, jestli by vyobrazený muž mohl být přímo pachatel, označil za spekulaci. Slovenské orgány na vyšetřování spolupracují s italským policejním týmem, s Europolem i FBI. Jána Kuciaka a jeho partnerku zastřelil dosud neznámý pachatel 21. února 2018, o postupu vyšetřování se veřejnost dozvěděla naposledy letos v březnu. Vražda otřásla Slovenskem, vyvolala největší demonstrace v zemi od pádu komunismu a vedla i k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a odchodu policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Buď můj návrh, nebo brexit bez dohody, říká Theresa May

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Britská premiéra Theresa May vyslala vlastním konzervativním poslancům zastávajícím tzv. tvrdý brexit jasný vzkaz. Buď podpoří její návrh o podmínkách odchodu z EU, nebo země opustí Evropskou unii bez dohody. Podle plánu Chequers - se kterým nesouhlasí stranická opozice v čele s bývalým ministrem zahraničí Borisem Johnsonem, ale ani představitelé Evropské unie -  by Spojené království bylo připojeno k evropským regulacím jen v kategoriích zboží a zemědělské výrobky, ale už ne pro služby. Tím by si Britové částečně udrželi přístup k jednotnému evropskému trhu, ale bez přijetí všech povinností, jako je volný pohyb osob.

Premiérka stále odmítá také vytvoření takzvané tvrdé hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Zároveň ale nesouhlasí s návrhem Bruselu, kdy by se Spojené království rozdělilo celní hranicí kolem celého irského ostrova. Severní Irsko by na základě této varianty návrhu nadále zůstalo součástí celní unie a jednotného evropského trhu.

Česko zakáže glyfosát

Česko od ledna 2019 zakáže využívání herbicidu glyfosát na urychlení dozrávání a vysušování plodin včetně jeho plošné aplikace na zemědělské plochy. Jedná se o tuzemskou reakci na debatu v Evropské unii, jestli má tento herbicid karcinogenní účinky, nebo ne. Ačkoliv mezi odborníky nepanuje shoda a Evropská komise loni v prosinci prodloužila licenci na používání glyfosátu ve společném prostoru o dalších pět let, české ministerstvo zemědělství se rozhodlo zásadně omezit jeho používání.

Směsi s glyfosátem se v Česku používají na hubení plevele na zahrádkách, zároveň herbicidy s touto látkou hojně používají velké zemědělské podniky. Glyfosát se proto vyskytuje v pitné vodě, ovoci, zelenině i v lidské moči – a některé zahraniční studie (například od Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny) varují, že může způsobovat zhoubné buněčné bujení a další zdravotní problémy. Americká společnost Monsanto, která vyrábí přípravky na ochranu rostlin, čelí několika tisícům žalobám. V červenci prohrála soudní spor a musí zaplatit 289 milionů dolarů. Podle rozsudku i v Česku prodávaný Roundup, který obsahuje právě glyfosát, způsobil rakovinu muži z Kalifornie.

Etiopsko-eritrejský konflikt po 20 letech skončil

Etiopský premiér Abiy Ahmed • Autor: REUTERS
Etiopský premiér Abiy Ahmed • Autor: REUTERS

Etiopský premiér Ahmed Abiy a eritrejský prezident Issaias Afeworki podepsali na summitu v Saudské Arábii mírovou dohodu. Podmínky smlouvy nicméně nebyly doposud zveřejněny, přesto se jedná o úspěšné završení usmiřovacího procesu, který začala letos v únoru, kdy se současný etiopský premiér ujal funkce. K oficiálnímu smíru mezi zeměmi došlo po dvaceti letech nepřátelství. Boje sice ustaly už v roce 2000, ale oba státy u sporných hranic doposud udržovaly své vojáky. Odhaduje se, že během konfliktu zahynulo přes 80 tisíc lidí. I proto se mluví o tom, že aktéři dohody mohli získat Nobelovu cenu míru. Generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres dohodu označil za naději pro celou Afriku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].