Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Z nového čísla

Řekni mi, co jím

Co se skrývá za levným masem

Respekt 14/2013
Respekt 14/2013 • Autor: Ilustrace - Pavel Reisenauer

Potravinový král Andrej Babiš přivedl Čechy minulý týden definitivně do Evropy. Objev nepřiznaného koňského masa v jeho salámu Herkules zařadil české výrobky do celoevropské aféry s rozsáhlým falšováním kvality a složení potravin. Lež, která byla až dosud pro Čechy jen agenturní zprávou o vzdáleném a nepřehledném byznysu s masem, se kvůli neznámým koním v Babišově trvanlivém salámu najednou dotkla každé zdejší ledničky a věcí, které denně jíme.

Hlavně mít jasno

„Buďme rádi za koně, mohlo tam být něco mnohem horšího,“ komentuje objevy posledních týdnů Michaela Jorgensen, pražská řeznice a propagátorka nákupů kvalitního masa. Ono „mnohem horší“ může podle ní být shnilé nebo staré maso, případně maso úplně nejasného původu, a tedy s možnými zdravotními riziky.


Přestože jíst koňské maso představuje pro hodně zákazníků silnou kulturní pachuť, zdravotní následky konina nemá – o to ale v případech à la Herkules nejde. „Skutečný problém je, že někdo v řetězci od chovatele až k zákazníkovi lže. Kde je dnes zapřený kůň, může být příště cokoli, každé nedohledatelné maso je nebezpečné,“ vysvětluje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

V případě lednové aféry s koňským masem v lasagních pro Británii (která odstartovala další objevy a současný skandál) někdo lhal, protože se to finančně vyplatilo – použité koňské maso bylo levnější než hovězí a snížilo cenu nebo zvýšilo zisk. A stejně tak někdo lhal i u krahulického salámu Herkules.

Celý byznys s masem je založen na důvěře. Když ta padne, otevírá se černá díra.

Tweetni to

Babišův salám se dostal do potíží proto, že také české Tesco začalo být po lednovém výbuchu aféry opatrné a nechalo si v německých laboratořích preventivně zkontrolovat zhruba stovku výrobků, které prodává pod svou privátní značkou. Když vzorky salámu Herkules vykázaly přítomnost koňské DNA, proběhl nový kontrolní test v Irsku – a i tam laboratoř koně potvrdila.

Masna Krahulík zastavila po zveřejnění výsledků výrobu salámů, poslala zaměstnance na placenou dovolenou a nechala si otestovat archivní vzorek stejné šarže v laboratoři Státní veterinární správy. „Testy Teska nezpochybňujeme. Jen jsme chtěli mít jasno,“ říká k té objednávce mluvčí celého Babišova potravinářského impéria Agrofert Karel Hanzelka. 

titulka ipad mala
titulka ipad mala • Autor: Respekt

Jasno se ale moc neudělalo, spíš naopak: české státní laboratoře žádnou koninu neobjevily. Agrofertu tento výsledek umožnil marketingově uklidňující komuniké, že „některé salámy z naší masny Studená koninu neobsahovaly“, jenže spotřebitel stál před dalším problémem: pokud se vědecké rozbory stejných vzorků mohou takto zásadně lišit, kterému z nich a podle jakých kritérií dát svou důvěru?

Odpověď na tuto otázku se dočtete v novém vydání týdeníku Respekt.

Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Tomáš Brolík

redaktor, Fokus

brolik
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1026
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte