V hlavní roli nádoba
Vědci zjistili, že víno ve starém Římě bylo lepší, než jsme si dosud mysleli
Veskrze špatný nápoj: nekonzistentní, až nepříjemný, kdy nedostatky musely být „maskovány“ přidáváním koření a bylinek do čerstvě vylisované šťávy. Tak se dosud nahlíželo na víno, které pili v dávných dobách Římané – a na vině byla z moderního pohledu prý především složitost starověkého vinařství. Zjistit na vlastních chuťových pohárcích, zda bylo sladké, zemité, hořké, ovocné, lehké, či těžké, není samozřejmě možné. Nyní však průlomová vědecká studie, zveřejněná počátkem tohoto roku v britském časopise Antiquity, přinesla zajímavé výsledky – víno nebylo tak špatné, jak se doposud myslelo. Některá vína by mohla konkurovat i současným kvalitním a chutným vínům a tehdejší vinařství a jeho techniky byly dokonce překvapivě v mnohém podobné těm dnešním.
Vínečko římské…
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.
Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].