Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentář

Profízlovat děti a hurá na TikTok

Jaké je tajemství enormního úspěchu hnutí ANO

Gratulace staronovému předsedovi • Autor: ČTK / Deml Ondřej
Gratulace staronovému předsedovi • Autor: ČTK / Deml Ondřej

Jako ochutnávka „lepší vlády“, jak nazývá ANO svůj plánovaný návrat k moci, to skutečně stálo za to. Vlastně všechno na tom bylo špatně. Muž, který chce opět řídit stát, nezvládl poslat důvěrný e-mail tam, kam potřeboval. Své politické oponenty nazývá těžko překonatelnými nadávkami. A předvedl, že sbírá informace na děti konkurenčních politiků.

Tak nějak v kostce vypadá případ špatně odeslaného a posléze zveřejněného e-mailu Andreje Babiše, kde předseda ANO požaduje od svých podřízených sehnat kompromitující údaje na ministra zahraničí Jana Lipavského. Vzhledem k estébácké minulosti pisatele e-mailu značně pikantní aféra přišla den poté, kdy fízlovaný ministr označil Babiše za „bezpečnostní riziko pro Českou republiku“ (kvůli jeho výzvám k uzavření „míru“ s Putinem na Ukrajině) a ANO dostalo v šetření agentury Kantar zatím rekordní příslib zisku 39 procent hlasů v parlamentních volbách 2025.

Směřuje tedy Česko opět do náruče muže, který zjevně sbírá informace na děti lidí, kteří mu zkříží cestu?

Stagnace radikálů

Průzkumy veřejného mínění jasně naznačují, že ano. Jak je to možné? Ještě na začátku loňského roku přitom měli odborníci za to, že strop popularity strany Andreje Babiše, soustavně oslabované předsedovým střetem zájmů a skandály, je někde kolem 30 procent. Už na jaře 2023 ale začaly průzkumy ukazovat, že podpora hnutí ANO stoupá k 35 procentům a podzimní čísla několika agentur tento trend bohatě potvrdila.

Pohled zpět přitom naznačuje, že za tím není jeden výrazný důvod, ale sbírka několika impulzů, které zřejmě politický vývoj směřují ve prospěch Babiše. Vývoj války na Ukrajině nepřinášel výrazné zlepšení a únava z války mezi lidmi zjevně roste. Ekonomické ukazatele Česka se začaly lepšit, ale pomaleji, než se čekalo. Česko se dokonce jako jediný stát EU dosud nedostalo na předcovidovou úroveň.

Nápadnou událostí, která je s výrazným růstem preferencí ANO spojená, jsou také prezidentské volby z ledna 2023. Babiš sice výrazně prohrál, dokázal však získat o milion hlasů více, než kolik obdrželo ANO v parlamentních volbách na podzim 2021. Analytici tehdy upozornili, že velké množství z nich pocházelo z okruhu radikálních antisystémových stran nebo od nevoličů. A je pravděpodobné, že část těchto lidí u Babiše a jeho politického uskupení od té doby zůstala.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].