0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura4. 2. 20232 minuty

Stavba týdne

Bazén s nejlepším výhledem je určitě v Brně. Teď k němu přibyla ještě vyhlídková Sauna Kraví hora – je z ní vidět přímo na Špilberk. Stejně jako bazén ji navrhli architekti ze studia DRNH.

Krytý bazén byl dokončen v roce 2004, ovšem už v sedmdesátých letech se na Kraví horu chodilo na venkovní koupaliště. Tehdejší Areál zdraví byl s citem zasazen do exponovaného místa na kopci nad Brnem, šatny a další provozy se ukrývaly ve dvou přízemních budovách se svahem za zády. Právě místo jedné ze starých budov vznikl teď saunový svět. Architekti uchovali původní objem, polohu i základní tvary budovy. Vnější výraz zůstal, uvnitř se ale všechno změnilo.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

V přízemní je umístěno pět saun, další dvě plus ochlazovací nádrž a vířivka se nacházejí na střeše. Celá stěna směrem k výhledu je prosklená, pohled na okolní kopce a nebe je i hlavní zážitek z interiéru. Doplňují ho ušlechtilé materiály, teakové dřevo na podlaze, dřevěné podhledy, kouřové sklo, žulová dlažba. Člověk si tu snadno začne připadat jako v luxusním rezortu. Jedná se však o investici města Brna a městské části Brno-střed. A i když vstupné je vyšší než v mnoha jiných brněnských saunách, je to pořád místo pro všechny.  


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].