Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Lekce z historie Ruska

Polský novinář Witold Szabłowski pátral po ruské kultuře jídla a my si můžeme přečíst, zda ji našel

Opravdu? (Ze sovětské publikace O chutném a zdravém jídle z roku 1955) • Autor: Profimedia
Opravdu? (Ze sovětské publikace O chutném a zdravém jídle z roku 1955) • Autor: Profimedia

Úkol přečíst pro Respekt tuto knihu na dovolené ve Španělsku se ukázal jako obzvláště krutý. Číst si o cibuli, bramborách, zelí a o celkovém kulturním barbarství Ruska v zemi, která patří k nejvyspělejším gastrokulturám světa, přináší až schizofrenní pocity. I když totiž jíte ve Španělsku to nejlevnější a nejprostší jídlo, stále jde oproti východu o obrovský rozdíl v úrovni. Nakonec ale tento kontrast ukázal i na pointu. Gastronomie je na takové výši jako základna společnosti. Pokud dobře jedí jen její špičky (car, komunističtí kádři, oligarchové – jakási časovaná bomba vrcholu společnosti), kultura jídla se nerozvíjí, ale upadá. V zemi, kde je jídlo demokraticky prostupné pro každého, vzkvétá a rozvíjí se pořád dál. Strom prostě neroste od koruny, ale od země.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].