Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Reportáž

Knihovny jsou krásná výjimka

Tradiční česká instituce dokázala propojit staré s moderním a stala se útočištěm v překotném světě

Obecní obývák. (Knihovna ve Svitávce) • Autor: Milan Jaroš
Obecní obývák. (Knihovna ve Svitávce) • Autor: Milan Jaroš

Tak jako každý rok i letos jsem pro vás vybral texty, které ilustrují rok 2023. Pokud nepatříte mezi naše předplatitele a chcete si vybrané texty a rozhovory přečíst, předplatit si nás můžete už za 180 kč na měsíc. Budete mít k dispozici aktuální texty, jejich audio podobu a přístup do archivu od roku 1989. Můžete tak učinit na adrese predplatne.respekt.cz.

Erik Tabery, šéfredaktor

Tak takhle jsem si to opravdu nepředstavovala. Stojím na ulici moravského městysu Svitávka, hledám místní knihovnu a při pohledu na ohromnou, dokonale opravenou secesní vilu údivem otevírám ústa. Dům se tady vyjímá jak létající talíř, který právě přistál v parku. Je půl deváté ráno a od sedmi do Svitávky cestuju z Velkých Losin. Mám tady mít čtení pro místní školní děti. A když se po překrásném schodišti vyškrábu do posledního patra vily, moje knihomolské srdce se rozbuší. Jedna z nejkrásnějších knihoven, jakou jsem kdy viděla – a to jsem jich na svých cestách viděla stovky.

Vila kdysi patřila židovským textilním velkopodnikatelům z rodiny Löw-Beer. Dnes je tady sídlo obecního úřadu a nahoře v posledním patře kompletně zrenovovaná knihovna. „Všechno bylo zaprášené, když se otevřelo okno, padaly dovnitř vysušené masařky. Tak se tehdejší pan starosta rozhodl, že knihovna dostane nový kabát,“ líčí minulost Helena Jalová, která má na starosti jedenáct knihoven s devětadvaceti pobočkami na Blanensku.

S vybavením a designem přestavby pomáhala Iva Machová, která dřív pracovala pro IKEA a dnes dělá krásné knihovny hlavně v menších městech. Přestavba, financovaná obecním úřadem, ale také penězi Jihomoravského kraje, který do ní vložil více než 600 tisíc korun, celkem stála asi milion a půl, se povedla dokonale. „Chtěli jsme, aby knihovna byla tak krásná jako zbytek vily, aby sem chodili všichni bez rozdílu, aby to byl takový obecní obývák,“ vysvětluje starostka městysu Svitávka Miroslava Zoubková. Ve třech místnostech jsou nejen krémově šedé police, ale také zelená sametová křesílka a pohovky, mramorové stolečky vkusně ladí se secesním interiérem a okny sem proudí měkké, jakoby zelenkavé světlo ze zahrady. Všechno nese stopy jasné vize, včetně takového detailu, jako jsou cedulky s počátečními písmeny, podle nichž se čtenáři v knihách orientují – vyráběly je děti, které chodí do knihovny. Nechce se mi odtud odejít. Nejraději bych tady zůstala a celý den si tady v obecním obýváku četla.

Sama jsem v knihovně vyrůstala, protože moje prateta Růžena byla knihovnice. Knihovnu tehdy tvořila dvě patra starého domu v centru malého města. Oddělení pro dospělé bylo v dolním patře a oddělení pro děti v horním. Obě patra byla plná vysokánských polic s knihami, kterými mírně prosvítalo odpolední slunce. V knihovně se půjčovaly knihy a jediné, co porušovalo statickou a primární funkci této instituce, byly školní výpravy. Učitelé v první třídě vodili děti do knihovny, které jako budoucí čtenáři chápaly, co je to výpůjční řád a že je zakázáno do vypůjčených knih čmárat, ohýbat jim rohy a ničit je. Jiné akce se v knihovně prakticky nepořádaly. Byl to chrám zasvěcený výlučně knihám, jejich půjčování, obalování, katalogizování a střežení.

Když přijedu do knihovny dnes, jako spisovatelka na volné noze, kterou živí především živá vystoupení, je to absolutně odlišný zážitek. A není to tím, že už nejsem dítě, ani tím, že by z knihoven přestala být místa, kde se půjčují knihy. V každé vstupní chodbě každé české knihovny vás vítá přehledný plakát právě probíhajících nebo budoucích akcí. Akce, to je nový jazyk, který si současné české knihovny dokonale osvojily.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].