Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Svobodu Pirátům

Volby dopadly tak, jak dopadly, praví staré moudro politických rutinérů. Překládá se nejčastěji tak, že vůli lidu je v určitý moment potřeba přijmout jako realitu a dohodnout nezbytné kompromisy.

V hlavním městě, kde se stále ještě čeká na zhmotnění výsledků komunálních voleb z loňského září, situace pokročila přesně do tohoto bodu. Piráti dotlačili vítězné hnutí Spolu k přijetí vůle voličů a tím pádem i ke koaliční nabídce, kterou už lze brát jako důstojnou.

Jen pro rychlou rekapitulaci a pro zasvěcení mimopražských, jimž může vývoj v metropoli pomoci v hodnocení celostátních stranických postojů: Spolu pod vedením veterána Bohuslava Svobody z ODS získalo 19 mandátů, druhé ANO 14. To dohromady dávalo v zastupitelstvu většinu jednoho hlasu. Občanští demokraté byli předtím v Praze s ANO v opozici a celou dobu – i teď po volbách – dávali najevo, že si se zdejšími pomocníky Andreje Babiše rozumějí tak nějak lépe než se třetím blokem, tvořeným pirátskými nonkonformisty a jejich spojenci z hnutí Praha sobě.

Vše tedy spělo k vládě Spolu a ANO, byť by to znamenalo popření všeho, co oba subjekty hlásají na celostátní úrovni, a Praze by to nepřineslo nic moc perspektivního. Před Vánoci byla dohoda na spadnutí, zastavila ji až někdejší disidentka Hana Kordová Marvanová, když na poslední chvíli spojenectví s ANO odmítla. Těsná většina jednoho hlasu se bez ní smrskla na těsnou, ale už impotentní menšinu. A tak se vítězný blok Spolu minulý týden přece jen vrátil k Pirátům s vizí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].