Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Umělá inteligence

Vědí vůbec, co dělají?

Ambiciózní, geniální i děsivá snaha ředitele OpenAI vytvořit novou formu inteligence (2. část)

Optimisticky naladěný vizionář. (Generální ředitel OpenAI Samuel Altman) • Autor: picture alliance
Optimisticky naladěný vizionář. (Generální ředitel OpenAI Samuel Altman) • Autor: picture alliance

Tak jako každý rok i letos jsem pro vás vybral texty, které ilustrují rok 2023. Pokud nepatříte mezi naše předplatitele a chcete si vybrané texty a rozhovory přečíst, předplatit si nás můžete už za 180 kč na měsíc. Budete mít k dispozici aktuální texty, jejich audio podobu a přístup do archivu od roku 1989. Můžete tak učinit na adrese predplatne.respekt.cz.

Erik Tabery, šéfredaktor

„Do sídla OpenAI jsem se vydal pochopit technologii, jež firmě umožnila přeskočit technologické giganty – a abych porozuměl tomu, co může pro lidskou civilizaci znamenat, pokud se na cloudovém serveru nějaké firmy v dohledné době zhmotní superinteligence,“ píše ve svém textu v nejnovějším vydání amerického časopisu The Atlantic novinář Ross Andersen. Ten během přípravy ke svému rozsáhlému textu hovořil se špičkovými vědci a manažery nejdůležitější firmy na poli rozvoje umělé inteligence – OpenAI. První část článku jsme přinesli v minulém vydání Respektu, druhou, rozsáhlejší porci, nabízíme na následujících stránkách.

Významná část důležitých světových ekonomik hodlá nejmodernější umělé inteligence regulovat. To je dobře, jejich vlastní tvůrci nám ostatně často připomínají, že největší modely mají tendenci disponovat na konci přípravného procesu nečekanými vlastnostmi vynořit se z přípravného procesu s neočekávanými schopnostmi. Vedoucí výzkumu firmy OpenAI Ilya Sutskever byl podle vlastních vzpomínek překvapen tím, že GPT-2 umí překládat mezi jazyky. Jiné nečekané schopnosti už ale nemusejí být tak úžasné ani užitečné.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].