0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura19. 8. 20232 minuty

Výstava týdne

Fixy, pastelky, voskovky a rezavý hřebík s sebou. Tohle není úplně klasický název výstavy současného umění a také to tak úplně klasická výstava není. Sochař Martin Skalický ji totiž připravil pro specifický prostor. Pro Dětskou galerii Lapidárium v areálu broumovského kláštera, v níž se nyní s kurátorem Radkem Wohlmuthem postaral o skutečně mimořádný divácký zážitek nejen pro děti.

Osmačtyřicetiletý sochař se na scéně prosadil teprve poměrně nedávno. Má nicméně tak výrazný rukopis, že jej na ní nyní nelze přehlédnout. Skalického doménou jsou podivuhodné repliky již existujících plastik: z jejich originálů vytváří formy, do kterých pak nacpe textil, vytvrdí ho pryskyřicí a vzniknou mu z toho zcela nová svébytná díla. Známé jsou hlavně jeho látkové madony, andílci či dnes už anonymní tváře dávných velikánů nalezené na hřbitovech či pamětních deskách. Nyní svůj projekt obohatil o interaktivní prvek. Výstavou chtěl připomenout, že spousta historických plastik nacházejících se ve veřejném prostoru měla původně polychromii, čili byly barevné. A Skalický teď děti vyzval, aby jeho vlastní díla obarvily podle své chuti.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Už průběžný výsledek (výstava končí 9. září) je ohromující. Dětská fantazie nezná hranice, čili je tu Madona s namalovanými slunečními brýlemi, stařec pomalovaný tak divoce, jako by byl účastníkem hipísáckého Woodstocku, nebo mudrc pokrytý jmény, vzkazy a dokonce i telefonními čísly. Každá plastika je navíc označena jasnou ikonou, co se s ní má dělat: zda se na ni má kreslit, rýt do ní nebo na ni třeba pouštět z výšky šipky. Kontrast mezi stavem před a po pak zdůrazňuje závěr výstavy. V něm se naopak upozorňuje, že tyto plastiky se mají nechat na pokoji. Jsou to totiž nové Skalického autorské práce, mezi nimiž se vyjímá třeba sedící dívka celá pokrytá červenomodrým vzorem z titěrných korálků, tedy materiálem, který si sochař zatím ještě nevyzkoušel.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc