Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Zavřít, nasolit, zpastovat

Zavřenina není překlep. Je to způsob, jak uchovat rybíz či angrešt bez zavařování klidně i půl roku. I další neobvyklé druhy konzervace zaplní úspěšně police ve spíži.

Není nutné skladovat v temnu ani chladu, i tak vydrží ovoce čerstvé až rok.
Není nutné skladovat v temnu ani chladu, i tak vydrží ovoce čerstvé až rok.

Plná spíž na konci léta, ať jsou v ní trnkové „olivy“ nebo klasické marmelády, přináší klid do duše. Někde hluboko cítíme, že potřebujeme něco nasyslit na měsíce, kdy budou pole holá. Tento archetypální mechanismus v nás zůstává, i když je poblíž dost trvalých „spižíren“ v podobě supermarketů.

A tak zavařujeme, nakládáme a jídlo různě jinak ukládáme. Třeba děláme zavřeniny. Tohle zvláštní slovo většinu lidí provokuje, aby do něj dopsali „a“. Ale ono tam nechybí. Zavřeniny jsou svébytným konzervačním žánrem. Ovoce se dá do skleničky, zavře... a vydrží. Zní to moc jednoduše? Ono to jednoduché je: stačí pohlídat pár detailů.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 63 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Vyberte si délku předplatného


II. Vyberte si něco navíc



Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. >>

Předplatné se uzavírá na dobu neurčitou.

V případě, že potřebujete daňový doklad, chcete objednat předplatné do zahraničí nebo byste například chtěli předplatné posílat na jinou adresu jako dárek, přejděte na e-shop Economie.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den od 7.30 do 17.00).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Předplaťte si Respekt

Získáte přístup ke všem 63 článkům z tohoto vydání a také do všech vydání od r. 1990.