0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře27. 5. 20232 minuty

Šťastná to žena

Tina Turner si na nedostatek životních protivenství rozhodně nemohla stěžovat. Nechtěná dcera matky, která ji nikdy neměla ráda a dávala to najevo. Manželka brilantního muzikanta, který se ale doma pravidelně měnil v brutálního násilníka. Turner později otevřeně líčila své manželství jako sérii fyzických útoků, při nichž tekla krev, manželský sex jako znásilňování. Když se v roce 1968 pokusila o sebevraždu a přežila, bylo to podle jejích slov zklamání. To ještě nevěděla, že ji čeká série dalších životních kotrmelců: divoký útěk z manželství, finanční krach, zpočátku neúspěšný rozjezd pokusu o novou kariéru. V pozdějším období života pak nejrůznější zdravotní problémy a komplikace a nádavkem ještě synova sebevražda. Život se se slavnou zpěvačkou nemazlil.

O to více vynikne, že klíčovým motivem všech vzpomínek, rozhovorů a nekrologů spojených s její smrtí minulý týden bylo slovo štěstí. Všichni, kdo na ni vzpomínali, mluvili o šťastné ženě. Tina Turner se tak sama popisovala – a zároveň nijak neskrývala, že najít štěstí nebylo nic jednoduchého. „Ne, neměla jsem dobrý život,“ popisovala v jednom z rozhovorů. „Dobré v něm nepřevážilo nad tím zlým. Zažila jsem násilí. Nedá se to popsat jinak, tak to prostě je. Taková je pravda. Tak mi to život uchystal a s tím se musím smířit.“

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Smíření je ale slabé slovo, popová hvězda ve skutečnosti systematicky popisovala něco jako prozření. Někdy krátce po sebevražedném pokusu se seznámila s buddhismem, o nálepky tu ale nejde, nový pohled na svět mohl přijít i odjinud. Tina Turner podle vlastního vyprávění jednoduše pochopila, že zdrojem toho, jak svůj život prožívá a prociťuje, je jenom ona sama. „Není důležité, co vám život přináší, ale jak to prožíváte,“ vyprávěla zase v jiném rozhovoru. „V konečném výsledku záleží vaše štěstí jenom na vás. Nikdo jiný vás šťastnými neučiní. A skutečné štěstí nikde nemůže přijít na úkor druhých,“ pravila zase v dalším.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc