0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kontext15. 4. 202312 minut

Život ženy

Dana Němcová v pěti obrazech

Autor: Ludvík Hradilek

Tak jako každý rok i letos jsem pro vás vybral texty, které ilustrují rok 2023. Pokud nepatříte mezi naše předplatitele a chcete si vybrané texty a rozhovory přečíst, předplatit si nás můžete už za 180 kč na měsíc. Budete mít k dispozici aktuální texty, jejich audio podobu a přístup do archivu od roku 1989. Můžete tak učinit na adrese predplatne.respekt.cz.

Erik Tabery, šéfredaktor

Obraz 1:   Plné Jircháře

Je přelom padesátých a šedesátých let, Československo má za sebou šílenství politických procesů a jen pomalu se odklání ze svého ostře totalitního směru. Život v zemi je stále pod tvrdou kontrolou tajné policie.  

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Své studium psychologie na Karlově univerzitě zdárně zakončuje i dcera učitele z Mostu Danuška Valtrová, později zvaná Dana. Jako dítě zažila předválečné vystěhování Čechů ze Sudet a provizorní přesun rodiny k příbuzným do Kladna, a potom i návrat zpět do Mostu, kde sledovala vyhnání českých Němců. V Praze se dává dohromady s Jiřím Němcem, který je též z katolické rodiny, a navíc se nebojí svůj vztah k víře režimu navzdory dál aktivně rozvíjet. Schází se s jinými intelektuály k diskusím, navzájem si půjčují „ideologicky závadné“ knihy, snaží se navázat kontakt s katolíky v zahraničí. To nemohlo uniknout tajné policii a Jiří je už od padesátých let pod jejím dohledem. Do stejné pozice se automaticky po svatbě dostává i Dana, například když estébáci obcházejí sousedy a vyptávají se jich, jak se manželé v domě chovají. Pak si poznamenávají, že chování Němcových je „slušné a zdvořilé, někdy až úslužné“ a že je často navštěvují „neznámí muži ve věku 30–35 let, a to zejména v pozdních hodinách“. StB taky považuje za důležité do svých spisů zaznamenat, že se u nich „často svítí dlouho do noci v pokoji, kde je umístěna knihovna“. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc