Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Vlk v kašmíru si splnil sen

Je to jedna z nejvíce vypovídajících informací, které se o nenápadném, nikterak charismatickém muži v modrém obleku dozvíme hned na začátku pozoruhodného čtyřdílného dokumentu nazvaného Říše snů. Seriál (je aktuálně k vidění na HBO) natočený na motivy knihy americké novinářky žijící v Paříži Dany Thomas Deluxe:How Luxury Lost Its Luster (Jak luxus přišel o svůj lesk) zachycuje vznik a vzestup dvou obřích konglomerátů, které dnes ovládají svět luxusu.

Jeho dosti neslavným hrdinou je třiasedmdesátiletý francouzský byznysmen Bernard Arnault, který šéfuje jedné ze zmíněných korporací, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton (zkráceně LVMH), a vypovídající informace se týká jeho vlastního snu. Rodák ze severní Francie a vystudovaný inženýr podle autorky předlohy nikdy nesnil o tom, že najde lék na rakovinu nebo že jinak zachrání svět, nakonec ani o tom, že vybuduje nejúspěšnější firmu v tom či onom oboru. Snil o tom, že bude nejbohatším mužem na světě.

Tento sen se Arnaultovi splnil na sklonku roku 2022, kdy podle výpočtů magazínu Forbes přeskočil Elona Muska a s majetkem v celkové hodnotě přesahující 180 miliard dolarů kraluje žebříčku nejbohatších lidí planety. Není to poprvé, co toho Arnault dosáhl, při několika předchozích příležitostech to ale nemělo dlouhého trvání, protože pořadí často v řádu hodin nebo dní ovlivňuje pohyb akcií na burze. Tentokrát se ale nezdá, že by Musk zápasící s potížemi všeho druhu, zejména však s Twitterem, rychle dotáhnul…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].