Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Poklady nenapodobitelných dvojčat

V Kutné Hoře a v Libčicích nad Vltavou jsou k vidění dosud neznámá díla nalezená v pozůstalosti sester Válových

Nehneme se od sebe. (Sestry na snímku Martina Steckera, sedmdesátá léta)
Nehneme se od sebe. (Sestry na snímku Martina Steckera, sedmdesátá léta)

Minulý týden to bylo sto let, co se v Kladně narodily. Dvojčata Jitka (1922–2011) a Květa (1922–1998) Válovy prožila většinu umělecké kariéry za naprostého nezájmu o jejich tvorbu. I sestry se ale v závěru života dočkaly klasické situace: s blížícím se koncem se jejich dům v Bendlově ulici stal oblíbeným cílem nájezdů náhlých zájemců o jejich unikátní, po revoluci už obecně proslulé dílo, jimž pro ně bylo obtížné čelit. Svá díla rozdávaly, když už něco prodaly, tak za směšné částky a často se nechaly okrást.

V knižním rozhovoru Marcely Pecháčkové „Byly jsme dvě malý hovna ve vysoký trávě“, který nyní vydal Torst, Jitka vzpomíná, jak si jeden „kamarád“ z domu nepozorovaně odnesl Květinu malbu Dlaně, o níž tvrdil, že mu ji Jitka darovala, a vzápětí ji prodal za několik set tisíc. Dnes Dlaně visí na retrospektivě sester Cesta předurčena osudem v kutnohorské GASK, zapůjčila je sem současná majitelka, Galerie umění Karlovy Vary. Valnou část přehlídky ale tvoří veřejnosti dosud neznámé kresby, skici, grafiky, skicáky a poznámkové bloky. Kurátor Richard Drury z nich mohl sestavit pozoruhodnou cestu dvanácti tematickými okruhy tvorby obou sester jen díky tomu, že v branži se pohybují i lidé, kteří umění nechápou jako příležitost pro vlastní obohacení.

V tomto případě konkrétně dva lidé. Marie Vydrová, manželka Jitčina synovce, dlouholetá Jitčina pečovatelka a dědička autorských práv obou sester. Své síly spojila s kurátorkou Dagmar Šubrtovou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].