Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Respekt Sezona

Kde je Leonard?

Empúsa. (2019)
Empúsa. (2019)

Byl podzim 28. října. Státní svátek. Uvědomil jsem si, že už jsem opravdu stárnoucí muž. Mnohé v životě jsem prohrál. Ač jsem se moc a moc snažil. Nešlo neprohrát. Nebo šlo? To je otázka, která bolí, a raději si ji ani neklást.

Přátelství s kamarádkou Charlottou, Čechoameričankou a unitářkou, se stalo dalším malým zázrakem mého života, od kterého jsem se snažil o mnoho více neočekávat. Snad abych se zbytečně netrápil. Člověk potřebuje mít přátele mezi živými, nejenom mezi zvěčnělými dušemi velikánů dějin, intelektuálních a uměleckých. S Charlottou jsme seděli zase u chaty pod Přimdou a pili černou kávu. Padalo listí a z rádia tiše hráli píseň Hany Zagorové: Máj je máj, jaro s vůní jabloní… Vzpomněl jsem si při tom na zrození našich synů, Herberta a Leonarda, dvojčat.

Ty jsem neměl s Charlottou, ale s Ninou, mojí velkou láskou. Vystudoval jsem dějiny a filozofii, moc jsem zbožňoval T. G. Masaryka. Chtěl jsem, aby ve jménech našich dvojčat zněl prvorepublikový jazz a prvorepublikový všudypřítomný stavební ruch. Bylo mým přáním, aby naše dvojčata dostala jména po vnucích T. G. Masaryka, Herbertovi a Leonardovi. Když Nina odjížděla do porodnice v Podolí, souhlasila s mým přáním ohledně jmen. Souhlasila tenkrát s většinou mých přání. Pak, když porodila Herberta a Leonarda, telefonovala mi její matka. Řekla mi, že je se mnou nespokojená, že si pro dceru přála někoho veselejšího a úspěšnějšího. Naštvala mě tím. Nestačil jí úspěch s dvojčaty po téměř desetiletém vztahu. Ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].