Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Lepší odsouzený Babiš než prezident začátečník

S Alenou Schillerovou o tom, co je mír na Ukrajině, Pohádkách ovčí babičky a (ne)soutěži s Karlem Havlíčkem

Alena Schillerová • Autor: Matěj Stránský
Alena Schillerová • Autor: Matěj Stránský

Andrej Babiš je jedním ze tří nejsilnějších kandidátů na prezidenta. Zároveň stojí před soudem, je obžalován z možného dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo. Měl by být prezidentem, kdyby byl nepravomocně odsouzen?

Nevíme, jestli ho odsoudí, také ho můžou osvobodit. Nechme to na nezávislém soudu. Já soudu věřím.

Nejde o víru, jde o to, co se může stát.

On věří tomu, že je nevinen, je to kauza, která nesouvisí s jeho politickou kariérou, není to nic, co by se odehrálo za dobu, kdy vstoupil do politiky. Odpovím takto: Andrej Babiš určitě nevzdá kandidaturu v žádném případě. Rozhodl se kandidovat, to rozhodování trvalo dlouho, nakonec řekl ano, a to znamená, že bude dál kandidovat.

Kde máte hranici, kdy už by prezidentem neměl být? Je to nepravomocné, nebo pravomocné odsouzení?

Vyjadřoval se, že pravomocné odsouzení by pro něho znamenalo, jestli ne přímo odchod z politiky, tak přehodnocení mnoha jeho postojů. O vězení nemůže být řeč, státní zástupce navrhl podmínku.

Soudce jeho případu upozorňoval, že soud to ještě může překvalifikovat. V případě pravomocného odsouzení mu tak v tuto chvíli může hrozit i vězení. Je to dobrá kvalifikace pro výkon prezidentské funkce?

Do prvního kola voleb v půlce ledna může padnout maximálně prvoinstanční nepravomocné rozhodnutí, nic jiného z toho nebude. Buď bude osvobozen, pak se nemáme o čem bavit, nebo nepravomocně odsouzen. Předpokládám, že by se v druhém případě určitě odvolal. Pro mě jako pro právníka je důležité až pravomocné rozhodnutí, takže za sebe si myslím, že by do prezidentské volby měl jít.

Funkce prezidenta je normotvorná, jak by působilo na veřejnost, kdyby tu vládl nepravomocně odsouzený prezident? Neporušovali by pak lidé více zákony?

Já si nedokážu představit, že prezidentem této země je kdokoli, o kom vůbec nic nevím. Včera jsem četla rozhovor Václava Klause, ve kterém byl krásný citát, jestli můžu, dovolím si ho říct. On tam říkal, parafrázuji: Prezidentství by mělo být vyvrcholením politické kariéry, člověk, který neprošel žádnými volbami, tzn. žádným testem voleb, by na prezidentskou funkci neměl mít nárok. Líbilo se mi to, dala jsem si to na Instagramu do příběhu.

Mě by měli hodnotit jiní, já bych to viděla na dvojku.

Vymezujete se vůči prezidentským protikandidátům Andreje Babiše. Říkáte tedy, že lepší je mít tu odsouzeného, politicky zkušeného prezidenta než před zákonem nevinného, politického začátečníka?

Kritizuji všechny protikandidáty, kteří nemají za sebou vůbec nic. Pro mě je důležité, abych věděla, co si prezident myslí, jak se choval jako ministr financí, jak se choval jako premiér zejména v covidové krizi, jak se stavěl k pomoci lidem, k pomoci firmám atd. Můžete souhlasit, nesouhlasit, ale máte tu politickou zkušenost. O těch ostatních to nevím. V případě jeho nepravomocného odsouzení si myslím, že to vzhledem k veřejnosti není problém. Byl by to problém, kdyby ta činnost spadala do období, kdy se politicky angažoval. Tam bych si myslela, že je to červená čára.

Jako opozice jste v Poslanecké sněmovně hodně vsadili na obstrukce, blokujete vládě prosazování zákonů. Budete v tom pokračovat?

Naše obstrukce jsou vždycky k věci. Nečteme tam Staré pověsti české ani žádné Pohádky ovčí babičky, to znamená, vždycky je to k tomu tématu. Ale připouštím a budu k vám upřímná, že jsme někdy tento nástroj zvolili proto, že jsme prostě byli naštvaní. Protože vláda postupuje ideologicky, když ruší naše věci, jako byla elektronická evidence tržeb EET. Anebo prosazuje své věci jako přílepky, ministr financí například načetl tzv. daň z neočekávaných zisků jako pozměňovací návrh daňového balíčku, katastrofa.

Vy jste snižovali daně poslaneckým návrhem Andreje Babiše.

Ano, ale po dohodě s opozicí. To je tedy sakra rozdíl. Teď se načítá něco bez dohody, natvrdo. Takže jestli to takhle půjde dál, nic na svém chování nezměníme.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].