Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

Tři borovice
Tři borovice

DĚLNÍCI KULTURY

Architekta Davida Prebingera je lehké nenávidět, ale ještě lehčí je s ním sympatizovat. Je mu pětapadesát, čerstvě je podruhé rozvedený, vzhledem k úspěchům jeho projektů to sice finančně trochu zabolelo, ale naštěstí jsou tu další ženy a dívky, se kterými se dá na starosti zase rychle zapomenout. Dokonce i na to, že se mu stále nedaří realizovat životní sen, kterým je švédská trojka. Moc si za ním nejde, ale jak se během necelých tří hodin ukáže, je mu schopen obětovat i život – nikoli tedy svůj.

Prebinger žije jen dvě hodiny a čtyřicet minut, včetně přestávky, po které trvá představení Fifty čerstvě odpremiérované v Dejvickém divadle. Napsal i režíroval ho Petr Zelenka, a jak je u něj zvykem, trochu v něm vypráví sám o sobě a hodně o svých kamarádech. Ústředního (anti)hrdinu napsal jako figuru plnou kontrastů, muže v dlouhodobé krizi středního věku s proříznutou pusou, konzervativními názory a nutkavou potřebou být ironický i při vaření kafe. Rád by dělal dobro, nedokáže ale přijít na to, jak to vybalancovat, aby to skončilo pozitivně pro něj i pro ostatní. Nejen v té švédské trojce, která vždy zkrachuje ještě před realizováním.

O Dejvickém divadle se to říká často, v případě Fifty to platí dvojnásobně: jiný soubor s jinou atmosférou (a taky jiným publikem) by z takového textu mohl udělat pěknou bramboračku. Zelenka se vždycky pohybuje na hraně mezi geniální srandou a blbou legrací a stačil by jiný zvolený tón hlasu, odlišná grimasa nebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].