Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Olympijská lihovina

Tak si připijeme. Na olympiádu v Pekingu! Nalijeme si paj-ťiou. Nebo též baijiu. Touhle vrcholovou čínskou lihovinou, ze které se prý už brzy stane trend. Na zdraví! Čínsky kan-pej! Ať žije sportovní svátek, není důležité vyhrát!

Velkou budoucnost předpovídá tomuto alkoholu agentura WGSN a další znalci trendů. Ale těžko se tomu věří, protože paj-ťiou zatím pije miliarda Číňanů a pár odvážlivců k tomu. A dostupný je jen málokde. Takže se musíme spolehnout na popis toho, jak chutná. Někomu jako kerosin, jinému jako gumoví medvídci, někomu jako vlhká země. Někdo vyzdvihuje tóny pepře, anýzu nebo sójové omáčky. Je to jednak tím, že kořalka se lépe pije, než popisuje, ale i tím, že paj-ťiou má mnoho variant a místních verzí. Právě to na ní oceňují barmani, kteří ji postupně začali objevovat. Hlavní je ovšem u všech variant podíl alkoholu – a ten je vysoký. Většinou až šedesát, někdy i sedmdesát procent. Tak na olympiádu! Brrrr!

Paj-ťiou se vyrábí z obilí – prosa, čiroku, rýže, jáhel, záleží na oblasti i na tom, co zrovna je. Nechá se fermentovat v hliněných nádobách nebo prostě na hromadě a poté se vypálí. V Číně je víc než deset tisíc palíren – ročně se téhle čínské vodky vyrobí třináct miliard litrů, zatímco té normální nějaké čtyři miliardy litrů. Je to prostě rekordman. Je údajně také nejstarší, vyrábí se již pět tisíc let a hrdě se řadí mezi velkolepé čínské vynálezy, po bok porcelánu a TikToku.

Číňané jej hojně užívají jako mocné a silné sociální lepidlo. Pije se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].