Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Volby prezidenta

Je dobře, že Musk obnovil Donaldu Trumpovi účet na Twitteru?

Vybraní kandidáti na prezidenta odpovídají každý týden na jinou otázku. Jako respondenty jsme oslovili ty, kteří mají podle preferencí reálnou šanci ve volbách uspět. Jsou zde řazeni podle abecedy.

Andrej Babiš byl osloven, ale rozhodl se ankety nezúčastnit.

Pavel Fischer

Zrušit účet Donaldu Trumpovi bylo skutečně krajní rozhodnutí. Došlo k němu dva dny po útoku na Kapitol. Ten útok z 6. ledna 2021 považuji za velmi vážný okamžik ohrožující demokracii v Americe i demokracii obecně. Je správné, že vedení společnosti na tyto události chtělo nějak reagovat. Přesto některé obecnější otázky zůstávají.

Twitter je soukromá firma s obrovským dosahem a má společenskou odpovědnost. Ta je v případě sociálních platforem jako Twitter nebo Facebook mimořádná. Tyto společnosti udávají tón, v některých případech nahrazují sdělovací prostředky.

Tyto sítě občany seskupují podle algoritmů a dělí je na přátele a nepřátele. Vytvářejí nové dělicí linie. Probíhají na nich politické kampaně. A protože potřebují sledovanost a stálý zájem uživatelů, je pro ně konflikt vyvolávající emoce hybnou silou byznysu. Ne každý konflikt je však nutně k prospěchu společnosti.

Společnost totiž stojí na dialogu. Demokracie stojí na konsenzu. A politika stojí na umění naslouchat a na kompromisu.

Je proto zcela namístě na historických událostech jako útok na americký Kapitol vytvářet pravidla, za jakých okolností se ze sociálních sítí může stát ekosystém podporující konflikt ve společnosti.

Svoboda slova také není absolutní, ale omezuje ji zákon. A proto čím věrněji budou vývojáři v těchto společnostech respektovat zákony naší země a naši ústavu, tím bude lépe. Poroste vynutitelnost práva on-line. A tím také bude prostředí on-line bezpečnější pro naše občany.

Marek Hilšer

Musím říct, že spíš než účet Donalda Trumpa na Twitteru mě znepokojuje oligarchizace soukromých médií v Česku a oslabené postavení médií veřejnoprávních. Diskuse o Trumpově účtu a dění na Twitteru ale ilustruje, jak je globální informační prostor křehký a jak si s ním může pohrávat jediný excentrický miliardář.

Byl bych rád, kdybychom se vážně zabývali spíš integritou českého informačního prostoru a například dokázali účinně omezit šíření nenávisti a dezinformací bez nepřiměřeného zasahování do svobody slova. Potřebujeme posílit veřejnoprávní média a zbavit mediální rady politického tlaku, mimo jiné třeba zapojením Senátu do volby jejich členů. Myslím, že posílení veřejnoprávních médií v Česku je jedním z klíčových kroků pro zvládnutí turbulencí, které přináší digitální revoluce.

Danuše Nerudová

Ctím, že se jedná o soukromou společnost, která o obnovení účtu sama rozhoduje. Znepokojující jsou ale zprávy o pracovních podmínkách zaměstnanců a také zatím chaotická vyjádření o možném rozvolňování pravidel bránících šíření lží nebo nenávistných komentářů. Spolu s armádami lehce využitelných trollů je to velmi nebezpečná kombinace, na kterou by se provozovatelé sociálních sítí měli zaměřit, protože o sociálních sítích platí: dobrý sluha, ale zlý pán.

Petr Pavel

Trumpovy nepravdivé výroky na Twitteru vyprovokovaly Američany k útoku na místo, které velká část společnosti považuje nejen za symbol národní historie, ale také za kotvu demokracie – svůj Kapitol. Dokud není vyšetřování útoku uzavřeno a soud nerozhodl o tom, jakou v něm Donald Trump hrál roli, tak měl Elon Musk určitě počkat. Trump je prototypem člověka, jehož politický úspěch stojí na tom, že záměrně rozděluje společnost a rozdmýchává negativní vášně. To můžu říct nejen na základě jeho výroků na sociálních sítích, ale také na základě jeho chování, které jsem osobně pozoroval při svém působení v NATO. Trumpův přístup je nebezpečný pro Spojené státy a nesvědčí ani nikomu dalšímu. Jsem zastánce svobody projevu, ale ani ta nemůže být neomezená, pokud ji někdo zneužívá k útokům, které ohrožují samotnou existenci demokracie.

Josef Středula

Řekl bych, že je to hlavně rozhodnutí Elona Muska, jako majitele Twitteru. Nebudu hodnotit postup člověka, který vybudoval firmy jako Tesla a SpaceX. Jak si obnovení účtu Trumpa přeberou uživatelé sociální sítě a inzerenti, je také každého věc. Já osobně jej nesleduji. S jeho tweety a událostmi, jež vyústily konfliktem v Kapitolu, se neztotožňuji.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2022 pod titulkem Je dobře, že Musk obnovil Donaldu Trumpovi účet na Twitteru?