Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zachráníme ho

Před dvěma týdny se nám doma rozbil topinkovač. Bylo to postupné odcházení: nejdřív se ulomila kovová pacička vystrkující topinku ven ze stroje, pak odešlo jedno topné těleso, takže z původně tří otvorů šlo opékat toast už jen v jednom. No a definitivní konec přišel teď v listopadu, když jsem se kvůli chybějící pacičce snažil ze stroje nožem vyndat zapadlý toast. V té chvíli vyletěly pojistky, a když jsem je zas nahodil, topinkovač už nefungoval.

Banální konec jednoho spotřebiče, řeknete si. Když dnes odejde varná konvice nebo lednička, často ji rovnou vyhodíme. Opravit je totiž vyžaduje zdlouhavě hledat opraváře, věc mu donést a on pak stejně nejspíš řekne, že levnější bude koupit nový výrobek. Pak jsou tu ale věci se zvláštní hodnotou, kam patří právě náš topinkovač. Krásný, drahý, kovový kousek poctivé anglické výroby si moje žena pořídila před mnoha lety. Na nový od stejné firmy teď nemáme. Možná by stálo za to zkusit ho dát opravit?

„Někteří lidé mají rádi věci, jiní zase planetu a já nemám rád, když se věci vyhazují.“

V tu chvíli si vzpomenu na Jana Charváta, podnikatele, který se v Česku už roky snaží popularizovat svůj projekt Opravárna.cz. Na stejnojmenném webu je možné umístit inzerát na svůj porouchaný výrobek a čekat, jestli se chytí někdo ochotný ho opravit. Opraváře tu většinou představují lidé, kteří to mají jako přivýdělek anebo je prostě baví hrabat se ve strojích. Charvát ale v kamenné centrále firmy zaměstnává i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].