Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Putin nežertuje

Ústupek jadernému vyděrači znamená otevřít dveře apokalypse

Komentovat reálnost hrozeb Vladimira Putina ohledně použití jaderných zbraní proti Ukrajině a případnou reakci zbytku světa na tento čin se den po vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena zdá jednoduché. „Máme tu chlapíka, kterého docela dobře znám. Nežertuje, když hovoří o možném použití jaderných zbraní či biologických nebo chemických zbraní, protože jeho armáda je jinak takříkajíc vysoce neefektivní,“ prohlásil Joe Biden na setkání sponzorů jeho Demokratické strany. A dodal, že se mýlí experti, kteří předpokládají, že by USA odpověděly na ruský jaderný útok jen konvenčními zbraněmi.

Kdo jiný by měl mít lepší informace o záměrech Kremlu než americké tajné služby, zásobující daty prezidenta? A kdo jiný by měl naznačit, jak bude na případný útok odpovězeno než prezident nejsilnější vojenské a zároveň jaderné velmoci? Karty se zdají být rozdány, teď budeme jen čekat, jak silně jaderný bude ruský úder a kam bude směřovat a jak odpoví spojenci Ukrajiny. Ale možná to bude jinak.

Jaderný arzenál v našich hlavách

Jisté je, že ruský diktátor svým jaderným vyhrožováním opravdu nežertuje: náznaky o možném atomovém útoku jsou bezpochyby součástí jeho strategického plánu, jak si zachránit kůži a ve svůj prospěch otočit kolabující invazi na Ukrajině. Jak by to ale mohl dokázat, když se vojenští experti bez výjimky shodují, že z militárního hlediska mu použití jaderné zbraně v ukrajinské válce nepomůže? Ukrajina bojuje v malých mobilních jednotkách a nemá nikde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].