Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dvojí pardon

Respekt 33/2022

Na rozdíl od autorky sloupku Kateřiny Šafaříkové si nemyslím, že rozhodnutí nepřechylovat cizí ženská jména bylo šťastné. Sám jsem tomu zpočátku fandil, ani po letech čtení Respektu si však nemohu zvyknout – nepřechylování mi ztěžuje čtení a některé věty si musím přečíst dvakrát, než je pochopím. Na vině vlastně není samotné nepřechylování, ale absence skloňování. Zatímco mužská příjmení v časopise normálně skloňujete, ženská nepřechýlená jména zůstávají nesklonná. Čtu si tak o Donaldu Trumpovi, Angele Merkel nebo o Ursule von der Leyen. Ještě štěstí, že se skloňují křestní jména. Když je však z důvodu krácení nebo opakování vynecháte, nastává snížení srozumitelnosti. To, když by třeba Trump přišel k Merkel a mluvil o von der Leyen. Moc prosím, zkuste nepřechylování ještě přehodnotit.

 Petr Svoboda

Supervlak do stanice touha

Respekt 34/2022

Reaguji na uvedený článek, ve kterém jsem citovaná. Řekla jsem, že mi vadí, jak nám Správa železnic předkládá své plány jako pomoc zaostalému venkovu, přitom my tu na venkově žijeme proto, že tu chceme žít, máme tu klid a přírodu a zároveň je to kousek do Prahy, po dálnici jsme tam za půl hodiny. A spousta lidí toho využívá a do práce do Prahy jezdí už teď. Nejsme zaostalý venkov – v tom článku to vyznělo, že jsme, a navíc že tak zaostale chceme zůstat…

Kateřina Hlaváčová 

Tragický hrdina Gorbačov

Respekt 36/2022

Uvědomil jsem si, jak odcházejí velké postavy, které si pamatuji z dětství a mládí. Jsem ročník 1983 a tyto významné osobnosti jsem pozitivně vnímal už jako malý kluk. Je svým způsobem symbolické, že Gorbačov i Alžběta II. odešli v roce, kdy Putin rozpoutal na Ukrajině peklo a završil tím určitou etapu dříve proklamovaného „konce dějin“. Pokud bychom tuto zvláštní shodu okolností vztáhli na českou kotlinu, vybaví se mi rok 2011, kdy zemřel Václav Havel a současně jistý podnikatel přišel s novinkou Akce nespokojených občanů.

Pokud uvážím další vývoj, nezbývá mi, než si vzpomenout na Václava Havla a jeho nesmrtelný výrok „až to bude nejblbější, začne se to obracet k lepšímu“. Což je v tomto náročném roce 2022, který je ale kromě energetické krize spojen i s téměř stoprocentní jednotou EU vůči ruskému agresorovi, hledáním energetické soběstačnosti a po letech lavírování také jasnou profilací ČR směrem na Západ, důležité si připomínat.

Ondřej Herzán

Oprava

V Článku Kletba zatím nezlomena (40/2022) jsem chybně uvedli současnou vládnoucí koalici v Hradci Králové. Nyní tam ODS vládne s hnutím ANO, nikoliv bez něj. ODS se v současné době rozhoduje, zda takto pokračovat, nebo najdou jinou. Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].