0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda9. 10. 20222 minuty

Co když měl pravdu Trump?

Minulý týden, když jsem chystal článek o vzpouře mladých Íránců proti tamní sklerotické diktatuře, jsem slyšel pozoruhodné věty. Část protirežimně naladěných Íránců vidí prý v lepším světle Donalda Trumpa než Baracka Obamu a zároveň se obává, co může čekat od současného prezidenta Joea Bidena. Důvod je nasnadě, Obama se s teheránským režimem dokázal dohodnout na omezení íránského jaderného programu výměnou za seškrtání ekonomických sankcí. Trump naopak dohodu jednostranně rozmetal a opět utáhl šrouby s tím, že režim je potřeba dusit k širší kapitulaci či kolapsu. Biden se pokouší o další otočku – novou dohodu a opětné uvolnění sankcí.

Íránci, kteří doufají, že se dožijí konce symbiotické vlády duchovenstva a polovojenských Revolučních gard, prý mají v podstatě za to, že Trumpův přístup fungoval. Ne snad, že by režim neuměl s pomocí Číny a Ruska dál prodávat alespoň část své ropy, v Íránu rozhodně není hlad. Přesto ale dopad sankcí na obyvatelstvo dobře ukazuje, jak se režim stará především sám o sebe a jak se běžným Íráncům vzdálil. Absence naděje na změnu pak pomáhá hnát lidi do ulic.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Tohle je samozřejmě starý spor, klasickým protiargumentem je například skutečnost, že na Kubě desítky let sankcí nebyly k ničemu. Stejně tak k ničemu tam ale nebylo Obamovo uvolňování ekonomických vztahů.

Bidenova vláda stojí nicméně před nezáviděníhodným dilematem. Případná dohoda s Teheránem znamená ekonomickou pomoc systému, který vraždí mladé ženy kvůli „nevhodně“ uvázaným šátkům.…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc