Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zázračný grafen

Jak vám chutná? Zima, že? A jak se jmenuje pejsek? V poslední době není lehké najít bezpečná témata pro konverzaci – vždycky se řeč stočí na něco výbušného, na feminismus, globální oteplování, očkování a omikron. Starý kamarád práskne dveřmi, babi křičí na dědečka, teta štká a pejsek štěká. Pojďme si tedy povídat o něčem bezproblémovém a neutrálním. Co třeba vědecké vynálezy? Například grafen, zázračný materiál s velkou budoucností.

Tak tedy, slyšeli jste už o grafenu? Jedná se o tenkou vrstvu uhlíku, která má sílu jednoho atomu, tedy asi jako jedna miliontina lidského vlasu. Jeho vlastnosti jsou pozoruhodné – je silnější než ocel, pružnější než jakýkoli známý materiál, elektřinu vede lépe než měď a stejně dobře vede teplo. Taky skvěle filtruje. A tak dále.

Vynalezli ho Andre Geim a Konstantin Novoselov na Manchesterské univerzitě. Hraví profesoři vzpomínají, jak jednou v pátek odpoledne začali za pomoci tuhy z tužky a lepicí pásky vytvářet stále tenčí vrstvy grafitu, což může každý kdykoli zopakovat, viz návody na YouTube – a byl z toho grafen a v roce 2010 Nobelova cena za fyziku.

Pozoruhodné, že? Od té doby vědci pátrají, k čemu by se grafen mohl hodit. A zjistili, že ke všemu. Na lepší čipy, baterie, superlehká a odolná kola, na formuli i na telefon, který se dá srolovat do kapsy. Taky v medicíně na filtry, implantáty nebo jako nosič, který donese lék přímo k nemocné buňce. Jako když pejsek aportuje. To je zábavná konverzace, že?

Až dosud se spíš zkoumalo,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].