Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Sci-fi o vapu

Dnes jeden příběh, který se nikdy nestal. Zemi obsadila zlá entita. Její misí bylo oblbnout a pak vyhladit lidstvo. Jak ta neblahá věc vypadá? Samozřejmě krásně a lákavě. Zlá entita je růžová nebo zelenkavá, sladká, s příchutí melounů či broskví. Obsadila trafiky. Obsadila sociální sítě. Všichni ji chtějí. A ona jim za to vyžere zuby a možná i plíce.

Je to jen takové sci-fi. Ale shodou okolností to hodně připomíná jednorázovou vapovací cigaretu Elf Bar, stále rozšířenější trend. Je to tyčinka o něco větší než rtěnka. Má pastelové barvy. Zapnete ji a můžete hned začít vdechovat ovocnou páru. Cigareta vydrží několik set vdechnutí a pak se vyhodí. Všichni ji chtějí, všichni ji milují, a videa s hashtagem #elfbar viděla na TikToku miliarda lidí.

S touto a dalšími jednorázovými vapovacími cigaretami je ovšem hned několik problémů. Většina z nich obsahuje nikotin, tedy vysoce návykovou látku. A ne málo, jedna tyčinka má tolik nikotinu jako nějakých padesát cigaret. Nikotin poškozuje zuby a dásně a vdechovaná pára může mít kdovíjaké, možná i karcinogenní účinky. Ale vypadá to neškodně jako karamelka a láká to hlavně teenagery. Kuřte děti, říká to. Je to dobrota.

Samozřejmě, vapovací cigarety jsou prodejné až od osmnácti. Ale to dokáže vyřešit i školák – například nákupem na e-shopu. Samozřejmě že reklama na kouření je přísně omezená. Ale vapování není tak úplně kouření a pravidla jsou mnohem pružnější. A na TikToku přece není reklama, ale veselá videjka od influencerů. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].