Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Chybí nám strategické myšlení

S politologem Michalem Pinkem o nezájmu o komunální politiku, o jejích tématech a o tom, proč jsou senátní volby důležitější

Michal Pink • Autor: Matěj Stránský
Michal Pink • Autor: Matěj Stránský

 Mají letošní komunální volby nějaké téma, které jde napříč celou zemí?

Češi volí ve zhruba 6300 obcích. V těch malých řeší každá obec něco trochu jiného, tudíž témat je opravdu hodně. Existuje celá řada lokálních motivů, jako výstavba sportovišť, škol a v celé řadě obcí a měst budou přítomné dlouhodobé konflikty spojené s nějakými lokálními zájmy. No a potom jsou to témata odrážející celostátní politiku: pokud občanům týden dva před volbami přijde nový výměr, kolik zaplatí na energiích, kopíruje strach a nejistota z toho, co přijde, vlastně celostátní téma. Obecně bych řekl, že do úrovně okresního města volby kopírují ze 70–80 procent celostátní tendence.

Takže když Andrej Babiš a další členové ANO mluví o tom, že volby budou referendem o vládě, mají svým způsobem pravdu minimálně do té úrovně okresních měst?

Ano. Není to samozřejmě přesná linie. Dělicí čára nastává v momentě, kdy už výrazně víc převládají ty osobně nezprostředkované vztahy. Kde už zkrátka nemám polovinu obce v mobilu. Od té úrovně výš to může být referendum o vládě. A je to linka, kterou racionálně volí opozice.

Často se mluví o tom, že ani velká města jako Praha, Ostrava nebo Brno nemají nějaké dominantní téma. Čím si to vysvětlujete?

Jedním důležitým důvodem je fakt, že se jedná o statutární města, a jsou tedy rozdělená na několik desítek městských částí. Ty mají svoje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].