Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Proč se Evropa bojí některých slov

Tento týden proberou země EU návrh strategie, jak šetřit s plynem na kontinentu. Plán reaguje na ruské hrátky se surovinou a jeho jádrem je, že pokud dvěma a více zemím plyn nepoteče, spustí Brusel krizový mechanismus, který by znamenal povinné omezení plynu všem státům bez rozdílu, aby se pomohlo těm v nouzi.

Zkušený francouzský diplomat v Bruselu v hovoru s autorkou těchto řádků upozornil, že jde o velkou věc. „V zásadě tím stavíme základy budoucí energetické unie. Děláme další krok v evropské integraci,“ zmínil. „Ale nenazýváme to tak. Bojíme se slov jako integrace nebo federalizace Evropy,“ pokračoval.

Na jeho komentáři je leccos pravdy. Evropské státy ušly v poslední době velký kus cesty ke vzájemné spolupráci. Před dvěma lety pověřily Evropskou komisi, aby to byla ona, kdo zajistí stovkám milionů obyvatel životazáchovnou vakcínu proti covidu-19, a teď by to opět měla být ona, kdo rozhodne, že od zítřka všichni dostanou o 15 procent plynu méně kvůli pomoci slabším.

Ve Spojených státech, upozornil Francouz, by bylo nemyslitelné, aby vakcíny pro Kalifornii nakupovala federální metropole nebo že by Washington nařídil Jižní Karolíně, aby se uskromnila ve spotřebě plynu kvůli nouzi v Montaně, protože tyto pravomoci si drží jednotlivé státy samy. Evropa tento krok udělala, ale příliš se o tom nemluví.

Evropský strach z další integrace či federalizace EU je do značné míry poháněn politiky v jednotlivých státech, kteří nechtějí přijít o svoje pravomoci, a tak další…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].