0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kontext24. 7. 20228 minut

Každý se někam dostane

Nejlepší studentská vymoženost EU má od letošního roku více peněz i příležitostí

Nejtěžší bylo té možnosti vůbec uvěřit. (Dominik Argan)

Prý muselo zapracovat cosi jako „vnitřní hlas osudu“. Alespoň tak to dnes Dominik Argan vypráví, když má popsat prapočátek svojí metamorfózy z továrního dělníka v Hranicích na Moravě ve světoběžníka hlásícího se přes WhatsApp z mládežnického studijního centra v řeckých horách.

Za jeho proměnou stojí známý unijní program Erasmus, který už přes třicet let otvírá mladým Evropanům dveře k pobytům napříč kontinentem. Kus světa díky němu poznaly už miliony účastníků, z toho přes čtvrt milionu Čechů a Češek. A příběh sedmadvacetiletého Dominika z Hranic na Moravě budiž důkazem, že na frázích o tom, jak Erasmus mění mladým lidem život, skutečně něco je.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Zmíněný hlas osudu se Dominikovi ozval na podzim 2019 po dvanáctihodinové směně u linky v místní továrně, kam tou dobou docházel už pátým rokem seřizoval vstřikolisy na výrobu světel pro auta. Přesněji druhý den dopoledne, když se po namáhavé práci vypotácel z postele. Další dvanáctku měl před sebou, tělo si říkalo o odpočinek, ale nad únavou bůhvíproč vyhrálo nutkání vyrazit mezi lidi.

V oblíbené kavárně náhodou narazil na známou, kterou neviděl pět let. Když došlo na chmury ohledně omezených perspektiv maloměstského světa, Veronika vytáhla jako silný trumf svoji zkušenost s Erasmem. Dominikovi vyjevila možnost, která se mu zpočátku jevila až moc pohádková, ale nakonec se ukázala jako naprosto reálná – a sice že prostor k vycestování za evropské peníze dávno není omezen jen pro studenty vysokých škol (byť ti stále Erasmu…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc