Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Učíme se od Vídně

Brno spouští družstevní bydlení 

Čeká vyšší zájem, než město dokáže uspokojit. (Jiří Oliva, lokalita Francouzská) • Autor: Milan Jaroš
Čeká vyšší zájem, než město dokáže uspokojit. (Jiří Oliva, lokalita Francouzská) • Autor: Milan Jaroš

I když se podle prognóz ceny bytů přestanou šplhat nahoru, stále zůstane jejich současná cena pro běžné rodiny nedostupná. Politici v čele měst, většinou s téměř rozprodaným bytovým fondem, během dnešní bytové krize intenzivněji než dříve přemýšlejí, jak lidem dopřát přiměřené bydlení za dostupné ceny.

V Brně se ceny bytů vyšplhaly na 120 tisíc korun za metr čtvereční, podobně jako v hlavním městě. Brno sice opravuje a staví nové městské byty, které poskytuje k pronájmu, za poslední dva roky jich buď postavilo nebo kompletně zrekonstruovalo ve starých domech asi 250, ale zájemců o nájemní bydlení v městských bytech za dostupné ceny je daleko více. „Tyto byty pronajímáme jako byty zvláštního určení, mladým rodinám je pronajímáme na tři až pět let za 90 korun za metr čtvereční, aby se mohly postavit na nohy, dostaly čas našetřit nebo si udělat plány. Rozhoduje losování, které přenášíme živě na internetu nebo se losování mohou zájemci přijít osobně zúčastnit,“ říká náměstek primátorky pro oblast bydlení a správy majetku Jiří Oliva (ČSSD). „Pořád je to ale strašně málo.“

Část těchto městských bytů se pronajímá i seniorům za stejnou cenu, to znamená, že za padesátimetrový nový byt zaplatí důchodce 4500 korun nájemného měsíčně, ve starších domech je to jen 65 korun za metr. A část bytů se losuje i pro zvláštní kategorii samoživitelů a samoživitelek.

Poloviční ceny

Pro rady, co s bydlením, si brněnští politici jezdí do nedaleké Vídně. Ve Vídni našli inspiraci pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].