Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Kus oběda platí stát

Jak zkasírovat ČEZ a ulevit lidem od drahých energií

Kdo splní podmínky, dostane slevu. • Autor: Matěj Stránský
Kdo splní podmínky, dostane slevu. • Autor: Matěj Stránský

Kdo sleduje twitterový účet nejznámějšího minoritního akcionáře ČEZ Michala Šnobra, dostal loni opakovaně užitečný tip, jak se zajistit proti stoupajícím cenám energií. Lidem bez zkušeností z finančního světa mohlo jeho doporučení připadat drahé, komplikované nebo riskantní, v praxi se ale ukázalo jako nadmíru účinné.

Spočívalo v tom, že dražší elektřina zdejšímu dominantnímu výrobci zákonitě zvedne zisky. A že je tím pádem rozumné přiskočit do burzovní hry, která je v případě ČEZ přístupná všem, a pár akcií si pořídit.

„Lidi kupují kraviny. Dnes si mohou koupit akcii ČEZ s čistým dividendovým výnosem sedm procent,“ argumentoval Šnobr loni koncem června. Co měl zmíněnými „kravinami“ na mysli, neupřesnil, ale akcie ČEZ správně vyhmátl jako pravý opak. Sedmiprocentní výnos počítal standardně jako odhad dividendy, kterou ČEZ platí jednou za rok všem akcionářům ze zisku, vůči pořizovací ceně akcie. Podstatou rady ale bylo, že zdražování elektřiny vytáhne akcie ČEZ ještě výš – a stalo se. Jejich kurz mezitím vystoupal o 70 procent.

Vydělá na tom i hlavní majitel ČEZ, kterým je český stát. Dobré firemní výsledky ale vládu dostávají do prekérní situace: Jak voličům objasnit, že „jejich“ výrobce hromadí peníze, když drahá elektřina občany tolik trápí? Fialův kabinet už ale možná našel způsob, jak těžko vysvětlitelnou situaci obrátit v politickou výhodu. Na drahé energie domácnostem přispěje a s penězi mu pomůže právě ČEZ.

Lepší neboli dotovaná cena

O míře podpory…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].