Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Nejdelší na světě

Otevření obří visuté lávky završuje přerod zapadlé vsi v Sudetech na rušný horský rezort

„Nádhera. Naprosto úžasné,“ říká anglicky menší žena ve středních letech a vítr jí přitom cuchá kudrnaté vlasy. Stojí totiž uprostřed pěší lávky zavěšené mezi dvěma horskými hřebeny v pohoří Králického Sněžníku. Ocelový most se v horském větru mírně pohupuje a žena se pevně drží kovového zábradlí. Jmenuje se Toos Scheepens a s manželem Theem do odlehlých hor na pomezí východních Čech a Moravy přijeli až z Nizozemska. Přilákalo je sem dnešní otevření zbrusu nového mostu dlouhého celkem 721 metrů, který jeho stavitelé označují za nejdelší pěší visutou lávku na světě.

Nizozemští manželé se do Česka chystali za synem, který žije v Praze, a když se ve zprávách doslechli o otevření Sky Bridge 721, jak se stavba oficiálně jmenuje, rozhodli se udělat si výlet do přírody. „Jsme nadšení, je to po covidu náš první výlet a strašně jsme to potřebovali,“ říká Toos, která pracuje jako zdravotní sestra. Ocelový most manželům připadá krásný, moderní a do okolní přírody podle nich skvěle zapadá, stejně jako Stezka v oblacích, další nepřehlédnutelná stavba vypínající se na horském hřebeni hned vedle mostu.

Spirálovitá stavba ze dřeva a oceli navržená známým architektem Zdeňkem Fránkem, na niž je možné vystoupat jako na rozhlednu, je viditelná z velké dálky a už sedmým rokem sem přitahuje tisíce turistů z Česka i z ciziny. Netradiční propletenec zafungoval jako magnet, který z kdysi ospalé vesnice Dolní Morava ležící dole v údolí udělal rušný horský rezort. A jeho provozovatelé teď věří,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].