Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Hráčem na plný úvazek

Dá se v Česku uživit jako bojovník ve virtuálním světě?

Bitva před diváky. (Finále soutěže o šampiona
Francie v League of Legends v Monaku) • Autor: Profimedia
Bitva před diváky. (Finále soutěže o šampiona Francie v League of Legends v Monaku) • Autor: Profimedia

Toumes je mid laner, v bitvě dvou pětičlenných skupin se jeho pozice nachází uprostřed čtvercového bojiště. Úkolem jeho týmu je zničit cizí základnu. Poměrně přímočarý princip hry však komplikuje fakt, že výsledek ovlivňují i vedlejší aktivity, jako je zabíjení neutrálních monster. Toumes se proto při tréninku učí nejen škodit nepříteli, ale také být na konkrétní pozici užitečný svému týmu.

Být užitečná týmu. (Girl Gamer Madrid Festival, 2019) • Autor: Getty Images
Být užitečná týmu. (Girl Gamer Madrid Festival, 2019) • Autor: Getty Images

Šestnáctiletý Tomáš Svoboda alias Toumes tráví u počítačové hry League of Legends v průměru pět až sedm hodin denně. Cílem přitom je, aby hrál do budoucna ještě víc. Rodina ho podporuje v kariéře progamera, profesionálního hráče.

„Lidé mi vyčítají, že nechám syna trávit hraním her velké množství času,“ říká Toumesova matka Lucie Zitterbartová, copywriterka, která o synově cestě píše blog Z deníčku matky PROgamera. Ona i její muž mají počítačové hry jako koníčka také. Pro její okolí je hraní ztrátou času.

Kdyby Zitterbartová sama nebyla hráčkou, možná by to vnímala podobně. Nebo by se dokonce bála, že syn na League of Legends zemře, jako se to před deseti lety stalo muži z Tchaj-wanu, jenž po 23 hodinách hry dostal u počítače infarkt. Vždyť i v Jižní Koreji, jedné z bašt progamingu, kde existují nonstop herny zvané PC bang, donedávna platil zákon, podle kterého mladší šestnácti let nesměli hrát on-line videohry mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Zitterbartová rizika spojená s přehnaným…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].