Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Jsme v rozhodujícím okamžiku této války

S penzionovaným americkým generálem Benem Hodgesem o tom, jak se bude dál vyvíjet ruská agrese na Ukrajině

Ben Hodges • Autor: Profimedia
Ben Hodges • Autor: Profimedia

Minulé úterý jste napsal text, kde tvrdíte, že následujících deset dní bude pro vývoj války na Ukrajině klíčových. Proč právě těchto deset dní a co bude potom?

Není tady nic magického, proč právě těchto deset dní. Ale na základě svých zkušeností a zpráv o ruských problémech s vojáky, které jsem viděl, usuzuji, že ruská armáda má problémy. Nemají dost mužů. Utrpěli ztráty, k ochraně konvojů a obsazení velkých měst navíc potřebujete velké množství vojáků. Podle zpráv jich mají 150, možná 170 tisíc, to není úplně mnoho, zvlášť k obsazení tak velké země, jako je Ukrajina. Tyhle problémy mě zaujaly, ještě to pak podpořily zprávy o tom, že shánějí vojáky ze Sýrie. Rusko úplně nedostává pomoc od „přátel“ jako Kazachstán, Bělorusko nebo Arménie, tak hledají kdekoli jinde. Potřebují žoldáky, lidská těla. Vidíme také informace o vzbouřencích, dezercích, lidé opouštějí techniku atd. Jistě, jde o jednotlivé příběhy, drobnosti, ale když se začnou kupit, ukazuje to, že uvnitř ruské armády není něco v pořádku.

Další věcí, nad kterou jsem přemýšlel, je logistika a množství munice a zbraní, které Rusko má. Nevím samozřejmě, kolik toho měli na začátku, ale z vlastní zkušenosti z americké armády i ze spolupráce s tou německou nebo britskou vím, že nikdy nemáte dost. Ve válce toho nakonec spotřebujete vždycky víc, než kolik jste plánovali. A vidíte, že ruská spotřeba jde prudce nahoru. Navíc, pokud bojujete kolem měst nebo přímo v nich, což je to, co se teď děje, tak tam toho spotřebujete opravdu velmi mnoho. Domnívám se tedy, že mají problémy se zásobami střeliva a upřímně: takový problém snadno nevyřešíte. Začínají víc používat „hloupé bomby“, tedy neřízené střely, které nemají žádné navádění, klasické dělostřelectvo apod. Nevyložte si to špatně, to jsou pořád ničivé a smrtící zbraně, ale nejsou to takové kalibry jako rakety typu Iskander, které jsou velmi přesné. Těch už Rusové vystříleli značné množství a nejsem si jistý, kolik jich ještě mají.

Je Rusko, co se týče zbraní, soběstačné? Může si další zbraně samo vyrobit?

Víme, že v minulosti některé součástky dováželi, například z Finska nebo Slovinska, a to teď skončilo. Budou muset zbraně používané proti Ukrajině dovážet z jiných míst.

Odkud je mohou převážet, z jiných částí Ruska?

Ano, nebo třeba ze Sýrie. Rusko tam má poměrně velké síly, je tam námořní základna v Tartúsu a pak, myslím, ještě dvě letecké základny. Nevylučoval bych, že se pokusí převézt nějaké zbraně zpátky. Bude to ale složité, protože normálně by jeli skrze turecké úžiny Bospor a Dardanely, ty ale teď Turecko pro všechny válečné lodě zavřelo.

Mluvíme spolu v sobotu, téměř uprostřed vašeho klíčového desetidenního termínu. Jak se zatím situace vyvíjí a co se podle vás stane v příštích dnech?

To je skvělá otázka, brzy se ukáže, jestli jsem se mýlil, nebo ne. Na situaci, jako je současná válka na Ukrajině, nám může pomoci stará teorie „kulminačního bodu“, o které psal už pruský vojenský stratég Carl von Clausewitz ve své knize O válce. Tam vysvětluje, že během útoku v jednu chvíli dosáhnete bodu, že přijdete o schopnost v něm pokračovat. Pořád sice máte vojáky, pořád máte munici, můžete dál bojovat, ale přijdete o impulz k tomu pokračovat. Přesně to se podle mě Rusům stane. Budou se snažit udržet, co získali, zkonsolidovat se. Budou dál střílet na města, lidé budou dál umírat. Ale změní se to, kdo bude mít aktivitu. To všechno za jedné podmínky. Západ musí dál chrlit na Ukrajinu zbraně.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].