Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Rusko: Země, která jde pozpátku

Čím razantněji se od říše minulosti odstřihneme, tím lépe. Přestaneme financovat armádu, která zabíjí na Ukrajině a jejíž vedení nás označilo za nepřátelskou zemi

Putin uznává nezávislost separatistických republik
Putin uznává nezávislost separatistických republik
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Jen během prvního týdne podle UNICEF utíkalo z Ukrajiny před ruskými okupanty na půl milionu dětí. A číslo každým dnem stoupá. Co jsme znali jen z vyprávění, knih či hraných filmů, vidíme dnes díky médiím a sociálním sítím téměř v přímém přenosu. Rodiče vtlačují své děti do přeplněných vlaků i tehdy, když hrozí, že se sami dovnitř nedostanou. Hlavně je dostat pryč od ruských vojáků a doufat, se k dětem přidají později. Šťastnější děti utíkají v doprovodu matek či babiček. Bolestných loučení s muži, kteří jdou bojovat, jsou plná nádraží.

Na Ukrajinu zaútočila země, která jde pozpátku. Ruské úřady médiím zakázaly pravdivě informovat o invazi. Některá média, než byl ukončen jejich provoz, proto používala zapovězené slovo „válka“ tak, že ho psala pozpátku. Lepší metaforu k říši minulosti si nelze představit. Je to také vysvětlení, proč chce Ukrajina žít nezávisle na Moskvě a proč Rusko dokáže k sobě ostatní připoutat jedině silou.

Svět se snaží Ukrajině pomáhat. Otevřela se náruč uprchlíkům, kterých mohou být brzy miliony. Ochota Čechů pomoci vyráží dech i zkušeným pracovníkům nevládních organizací. Velké díky za to. Je ale třeba se připravit, že šok časem opadne, obrázky z války a svědectví o bolesti se začnou opakovat a v hlavách zesílí touha uniknout temným obrazům a myšlenkám. Přibude také starostí a problémů. Zkusme si proto nyní, kdy je stále většina společnosti na jedné vlně a dezinformační kampaně nestačily rozmazat fakta, zapsat pro budoucnost, co jsme se o světě a sobě dozvěděli.

  1. Ukrajina neudělala nic, čím by zásah vyprovokovala. Když Putin blouzní o nacistech, kteří řídí zemi, je to čistá propaganda. To Rusko trávilo, vyhazovalo z oken či jinak zabíjelo své kritiky a násilím rozhánělo demonstrace, kde se mírumilovně pár lidí sešlo k vyjádření protestu.
  2. Vladimir Putin nevede válku s Ukrajinou, ale s celým demokratickým světem. Na souseda zaútočil, protože věřil, že rychle zvítězí a Západu ukáže svou moc. Tentokrát platí doslova fráze, že u Kyjeva se bojuje i za nás. Ruský diktátor vidí, že za touhu žít ve svobodě jsou stále lidé ochotní položit život. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se tak stal svým způsobem lídrem svobodného světa. To nejmenší, co pro něj můžeme udělat, je, že se postaráme o rodiny statečných obránců země.
  3. Co udělala Ukrajina uprostřed krvavých bojů? Podepsala žádost o vstup do Evropské unie. Chvíli poté udělaly totéž Gruzie a Moldavsko. Členství v NATO a Evropské unii je vstupenkou do bezpečného světa. Vidíme čím dál zřetelněji, kde končí svobodný svět a kde začíná Půlnoční království. Važme si svého členství.
  4. Naučme se vnímat rizika, když je ještě čas se na ně připravit. Nemáme se na co vymlouvat, důkazů o rostoucích hrozbách z Kremlu jsme měli dost a i náš časopis o nich psal opakovaně. Nicméně je třeba odlišovat ty, kteří něco podcenili, a ty, kdo ruskému diktátorovi vědomě sloužili. Putin nesílil jen proto, že dokázal zlikvidovat jakoukoli opozici v Rusku, mohutněl i díky těm, kdo mu pomáhali na Západě. Jako v Česku Miloš Zeman, Václav Klaus, Tomio Okamura či Vojtěch Filip. Stále víc Čechů na internetu hledá, kam se schovat v případě útoku. Při pátrání po úkrytech by měli vzpomenout i na české politiky, kteří k téhle globální katastrofě přispěli.
    Politika proruských populistů zkrachovala, bohužel my tak trochu s nimi. Dlouho výrazně ovlivňovali zdejší politiku a snižovali naši schopnost se bránit. Nezapomeňme, že ještě nedávno prezident Zeman chtěl hlavu šéfa BIS Michala Koudelky, protože jako jeden z mála jasně varoval před Kremlem.
  5. Pokud nás v příštích měsících a letech potkají nějaké ekonomické těžkosti, třeba nedostatek plynu, zdražování a podobně, je třeba to vnímat jako součást války, kterou Rusko vede proti nám. Musíme tomu čelit s odhodláním a vědomím, že tahle podoba nesnází je vlastně luxusní.
    Čím razantněji se od říše minulosti odstřihneme, tím lépe. Přestaneme tak financovat armádu, která zabíjí na Ukrajině a jejíž vedení nás už před několika měsíci označilo za nepřátelskou zemi.

----

Závěrem ještě jedna technická informace. Od tohoto čísla je Respekt v trafikách dražší. Upozorňovali jsme na to už před měsícem. Náklady na tisk stouply tak dramaticky, že to ohrožuje naše fungování. Děkujeme za pochopení.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].