Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Zabije i člověka

Policie pátrá po traviči, který v krajině Brd ohrozil lidi a zabil orla

Ohrada zvaná obora. Kolem se našli otrávení ptáci. • Autor: Milan Jaroš
Ohrada zvaná obora. Kolem se našli otrávení ptáci. • Autor: Milan Jaroš

V obci Sedlice na Příbramsku je jako po vymření. Děti se učí v obývácích a lidé přivezení tu a tam linkovým autobusem z práce v okolních místech zaplují rovnou do domů. Když někdo přece jen v teplém, slunečném dni končícího února vyrazí ven s dětmi nebo se psem na procházku, nemíří do volné přírody hned za humny, jak bylo dosud obvyklé, ale kráčí po silnici na druhou stranu, směrem na vedlejší ves Vranovice. Jít k lesu je tu teď přísně zakázáno. Je to týden, co se obyvatelé Sedlice dozvěděli, že tu někdo po krajině za obcí rozházel prudký nervový jed, nebezpečný všemu živému.

„Upozorňuji na vážné smrtelné nebezpečí! V lese nad Belinou byl nalezen otrávený orel. Policie a správa CHKO ohlásily důvodné podezření na otravu karbofuranem, což je vysoce nebezpečný jed, který usmrtí i člověka. Mějte psy na vodítku a své děti pod dozorem. Pokud byste narazili na jakékoli mrtvé zvíře, nesahejte na něj, jed se vstřebá i kůží,“ přečetli si lidé na stránkách obce v pátek večer 19. února. A přes víkend se po policejní akci dozvěděli zprávu, která je v obavách utvrdila: smrtonosný jed byl položen v okolí jejich bydlišť ve velké náloži, neboť kromě orla tu policie našla další dvě desítky otrávených zvířat rozesetých v půlkruhu za obcí.

Početně dosud největší český nález ptačích či zvířecích mrtvol po požití jedu na jednom místě je v šetření příbramské kriminálky a od ochranářů přírody už se místní dozvěděli, že nebezpečí v okolí pro zvířata i lidi může trvat další tři čtyři měsíce než zbytky jedu, které ještě nebyly nalezeny, spláchnou deště. „K lesu nejdu, to se teď nesmí,“ říká mladá žena s dítětem za ruku u kapličky, „dítě neuhlídáte stoprocentně, co kdyby se toho omylem dotklo. To musel být naprostý šílenec, že nás tomuhle vystavil.“

Z pokládání jedu v přírodě se dosud nepodařilo v Česku žádného traviče usvědčit. V Sedlici to teď zkoušejí změnit.

Mučivá smrt

Třiadvacetiletá studentka designu na vysoké škole v Plzni Anna Petáková se „toho“ už dotkla. Měla štěstí. Žije a ani neleží v nemocnici, ale na terase domu na kraji Sedlice si na slunci brnká na kytaru, kolem ní skáčou dva psi. V předposlední únorový pátek šla se svou matkou na procházku se psy do brdského lesa kousek od domu a cestou si všimly velkého mrtvého ptáka. Okukovaly ho a jeho divnou polohu, poloroztažená křídla, velký žlutý zobák pokrytý pěnou ze slin a po chvíli identifikovaly v ležící mrtvole vzácného orla. Nafotily ho, vygooglovaly si telefon na ochránce přírody z nedalekých Votic Pavla Křížka, zavolaly mu a on pak nález nahlásil policii. Moment, který odstartoval současné vyšetřování a nálezy dalších mrtvých zvířat v okolí, v sobě skrýval i nebezpečí, jež si obě ženy uvědomily až zpětně.

Žena sáhla na mrtvého orla a policie se večer ujišťovala, zda jí nic není.

„Dcera orla zvedla za křídlo, když jsme ho fotily, abychom tu fotku mohly ukázat ochranářům. To bylo štěstí, že jen za křídlo. Kdyby se ho dotkla jinde, kde byl potřísněný slinami, mohlo to dopadnout špatně,“ říká Patricie Petáková. „To nám nedošlo, že je to nebezpečné, až pan Křížek mi do telefonu řekl, že jestli je to otrava karbofuranem, jak to vypadá, jde v podstatě o život.“ V tom, že tu jde opravdu o vážnou věc, je utvrdil i večerní telefonát z rožmitálské policejní stanice. „Policisté se ujišťovali, že jsme s dcerou zdravotně v pořádku,“ říká Patricie Petáková.

Dceři Anně se nad rouškou usmívají oči, líčí, že jsou s maminkou „takové laické ochranářky“. Rozhlíží se po zahradě, kde jsou podél plotu nasazeny šípkové keře, aby v nich našli ptáci útočiště, a vzpomíná, jak se radovaly, když na obloze zahlédly párek kroužících majestátních orlů, který se tu občas objevoval – a z nichž už teď zbyl jen jeden. Všimla si, že o otravách orlů se občas píše v novinách a teď, po osobním setkání s otravou v lese, si klade otázku: „Když se to děje už dlouho a víme, co ten jed umí, jak to, že to ještě nezabilo nějakého člověka? To považuju za zázrak. A asi taky za otázku času.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].