Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Politika není víc než život

Vládní politici by měli přestat stavět svůj marketing nad osud lidí z Chebu a okolí

Protestující před chebskou nemocnicí požadují spolupráci s Německem • Autor: Milan Jaroš
Protestující před chebskou nemocnicí požadují spolupráci s Německem • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Když se v Chebu a okolí zeptáte, co lidi trápí, mimo jiné vám většinou odpovědí, že pocit, jak na ně celostátní politici zapomněli. Ať už jde o dokončení kvalitního dopravního spojení do tohoto cípu republiky nebo o podporu místních projektů. Mnoho tamních lidí pracuje v sousedním Německu, kde jsou nejen lepší platy, ale snadno se tam i cestuje. Napojení na sousedy je přirozené. Když se tedy kvůli koronaviru ocitla chebská nemocnice v nouzi a požádala ministerstvo zdravotnictví, aby mohla pacienty, pro které nemá místo, posílat i do nedaleké německé nemocnice, bralo se to jako samozřejmá věc. Jde přece o sousedské vztahy. Vláda v Praze ale řekla ne.

Okamžitě se objevilo podezření, že za odmítnutím jsou politické důvody, aby se nemohlo říct, že stát selhal a museli nás zachraňovat Němci. Minulý týden tento předsudek proměnil ve skutečnost ministr zdravotnictví, který Cheb navštívil. Karlovarský hejtman Petr Kulhánek během setkání uvedl: „Pokud jde o lidské zdraví nebo záchranu životů, hranice by v dnešní době neměla sehrávat vůbec žádnou roli a být jakoukoli bariérou.“ Na což ministr Jan Blatný reagoval slovy: „Myslím, že je symbolickým a naprosto jasným signálem pro občany této země, že se o ně postará Česká republika.“

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Přeloženo do češtiny to znamená, že PR vlády je důležitější než zdraví místních lidí. Raději bude posílat vrtulníky, aby nemocné rozvážely do stovky kilometrů vzdálených nemocnic, než aby využila nabídku sousedské pomoci.

Jsme součástí Evropské unie, hranice v jistém ohledu přestaly dávat smysl. Lidé v pohraničí jsou zvyklí na volný pohyb tam a zase zpátky. Nehledě na to, že když máme nemocné členy rodiny, vždy je lepší pocit, když leží v nemocnici kousek od nás, a ne na druhé straně republiky. Vláda Andreje Babiše tak vytváří umělý problém.

Přitom sám ministr zdravotnictví prohlásil, že zdejší opatření přestávají fungovat. Pandemie se bohužel v nezmenšené míře šíří dál, přitom klesá chuť potřebná omezení dodržovat. Jedním z nástrojů k bodu obratu může být právě zdůraznění, že situace je tak vážná, že potřebujeme pomoc německých zdravotníků. Jenže ministr bagatelizuje i počet obětí koronaviru, takže se lidé uklidňují, že se nic moc neděje. Jaký dává smysl, že ministři uvažují o zákazu pohybu lidí mezi okresy, ale odmítají pomoc německých doktorů?

Až budou vládní politici zase občanům nadávat, že nejsou obezřetní a nedodržují opatření, měli by se zamyslet sami nad sebou. Mezitím by ale hlavně měli přestat stavět svůj marketing nad osud lidí z Chebu a okolí.

Více si o tématu přečtete v reportáži Jiřího Nádoby a Milana Jaroše.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].