Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

První krok k odvaze

Investice do infrastruktury nejsou sexy, jsou ale ještě důležitější, než si myslíte

Každé dvě minuty praskne někde v Americe vodovodní potrubí. A každý den se tak vyplýtvá téměř 23 miliard litrů upravené vody, což vydá přibližně na devět tisíc plaveckých bazénů. Každý den! To jen zdůrazňuje, proč je zákon o infrastruktuře, který právě podepsal prezident Biden, tak důležitý. Potřeba opravit rozpadající se americkou infrastrukturu se stala otřepaným klišé, ale to nic nemění na tom, že se skutečně rozpadá. A stejně jako v případě jakékoli odkládané opravy platí, že čím déle budeme čekat, tím se problém zhorší – a tím dražší bude jeho náprava.

Jedním ze způsobů, jak objasnit, jaký posun představuje legislativa Bidenovy vlády v oblasti infrastruktury, je podívat se na částku, kterou federální vláda během posledních dekád na infrastrukturu vynaložila. V padesátých a šedesátých letech minulého století činily výdaje na infrastrukturu v poměru k hrubému domácímu produktu více než jedno procento. V roce 2019, o desítky let později a s exponenciálně rostoucí ekonomikou, činily výdaje přibližně 0,7 procenta HDP. Nový návrh zákona počítá s navýšením výdajů v příštích pěti letech na přibližně 1,3 procenta. A tento návrh obsahuje také mnoho dobrých nápadů na podporu soukromých investic, které mohou toto číslo ještě zvýšit.

Obrovská výhoda

Ekonomové se zcela neshodnou na tom, jak velký růst dokážou investice do infrastruktury zajistit. Pokud se však na věc podíváme z dlouhodobějšího a širšího hlediska, zdá se, že přínos je zřejmý. Felix Rohatyn, bankéř, který…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].